artikel

Bara vänstern kan rädda klimatet

Lars Ohly har sagt att om man väcker honom mitt i natten och frågar vilken den viktigaste politiska frågan idag är så skulle han inte tveka. Svaret skulle bli klimatfrågan.
.
Klimatförändringarna är ett faktum. Jorden blir allt varmare och orsaken är våra utsläpp av växthusgaser.
.
Däremot har vetenskapen svårare att förutse exakt hur mycket varmare det kommer att bli och hur snabbt vi kommer att drabbas av konsekvenserna. Vad vi vet är att den enda chansen vi har att påverka framtiden är att vidta kraftfulla åtgärder idag. Jag anser att vi helt enkelt inte kan ta den risk som passivitet innebär.
.
Med en skenande global uppvärmning kommer de mest tätbefolkad delarna av världen, särskilt i Asien och Afrika, att drabbas av torka och svält. Genom att glaciärerna smälter kommer vattennivån i haven att höjas med allt värre översvämningar som följd. Varmare hav leder dessutom till kraftigare stormar och orkaner. Många ekosystem kommer antagligen att ha svårt att anpassa sig till uppvärmningen vilket kan leda till att de kollapsar. Allt detta kan på sikt leda till mängder av klimatflyktingar. Hela planeten kommer att påverkas och både ekonomin och de politiska systemen kommer att utsättas för stora påfrestningar.
.
Orsaken till den globala uppvärmningen är vår förbränning av fossila bränslen som olja och kol. Lösningen är en omställning till nya energislag, minskad energianvändning och klokare konsumtion.

Klimatfrågan måste lösas genom kraftfullt politiskt handlande. Problemet kan inte överlåtas åt marknadskrafterna som alltid prioriterar kortsiktiga vinster framför klimatet. Vi i vänsterpartiet har insett vidden av klimathotet och vill göra något åt det.

Som ordförande för vänsterpartiet i Norrköping är jag nöjd med de rödgröna miljööverenskommelserna på nationell och kommunal nivå. I Norrköping har vi beslutat att vi vill satsa på förnyelsebar energi som biogas och vindkraft. Vi vill minska energiförbrukning genom att använda det rödgröna ROT-avdraget till att rusta upp kommunens hyreslägenheter.

Genom att satsa på kollektivtrafik, spårvagnar och cykelvägar minskar vi utsläppen från biltrafiken. Om vi dessutom får en rödgrön regering så möjliggörs ostlänken vilket ger bättre kommunikationer och mindre utsläpp.

Jag kan bara hoppas att jag skulle vara tillräckligt vaken för att svara samma sak som min partiledare skulle om någon väckte mig med samma fråga mitt i natten.

Nicklas Lundström ordförande Vänsterpartiet Norrköping

Kopiera länk