artikel

Världens bästa välfärd för alla!

En rödgrön regering kommer att satsa på upp till 15000 nya välfärdsjobb. Det innebär ungefär 150 sådana i Norrköping. Det betyder tryggare vård och omsorg för de äldre, mindre barngrupper i barnomsorgen och fler utbildade lärare. Det skriver Kerstin Hildebrand (V), Olof Johansson (S), Stefan Arrelid (MP) och Friederike Gerlach (MP).

//

//

rubrik_välfärd, fotograf: Norrkoping

Det har gått fyra år sedan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet fick Norrköpingbornas förtroende att leda kommunen. Vi presenterade nyligen våra rödgröna framgångar och är överens om att vi kommit en bra bit på väg. Men vi vet också att vi måste fortsätta utveckla kommunen. Vi rödgröna vill fortsätta arbeta för ett Norrköping som håller ihop, en stad där alla kan känna sig som vinnare. På valdagen står vår rödgröna politik för fler jobb och bättre välfärd mot den borgerliga politiken för ökade klyftor.

Vi kan idag se resultatet av fyra år med borgerlig regering. I dag är 450 000 människor arbetslösa. Utanförskapet, som regeringen numera talar tyst om, har ökat med 70 000 personer. I Norrköping har vi 11,5 % arbetslöshet trots våra rödgröna satsningar som särskilt varit riktade mot ungdomsarbetslösheten.

Högern försämringar av a-kassa och sjukförsäkringar har urholkat kommunernas ekonomi. Försörjningsstödet (socialbidragen) har ökat kraftigt eftersom människor tvingats lämna försäkringssystemen. Samtidigt har regeringen minskat det statliga stödet till kommunerna. Det har blivit mindre pengar till kommunal välfärd. Regeringen prioriterar skattesänkningar, främst för de rika, istället för välfärden. Trots detta har vi rödgröna i Norrköping hittills lyckats undvika att säga upp fast anställda undersköterskor, förskollärare och lärare.

Den rödgröna välfärdspolitiken för framtiden kan sammanfattas i tre punkter. Den första och viktigaste handlar om fler händer i välfärden. En rödgrön regering kommer att satsa på upp till 15 000 nya välfärdsjobb. Det innebär ungefär 150 i Norrköping. Det betyder tryggare vård och omsorg för äldre, mindre barngrupper i barnomsorgen och fler utbildade lärare.

För det andra står vi rödgröna för en vassare personalpolitik. Det ska vara attraktivt att arbeta inom vår gemensamma välfärd. Vi vill satsa ännu mer på fortbildning, kompetensutveckling och personalinflytande. Den pågående generationsväxlingen kan dessutom via traineeprogram ge unga människor nya karriärmöjligheter inom välfärden.

För det tredje vill vi rödgröna ha ökad mångfald och valfrihet inom välfärden. Det betyder att vi vill matcha personalen mot brukarnas behov och öka brukarnas delaktighet och inflytande . Inom de för oss prioriterade områdena äldreomsorg och barnomsorg är det till exempel särskilt viktigt att det finns tvåspråkig personal med kulturkompetens som kan möta våra invandrares behov.

Kerstin Hildebrand (V), kommunalråd
Olof Johansson (S), kommunalrådskandidat
Stefan Arrelid (MP), kommunalråd och språkrör
Friederike Gerlach (MP), språkrör

Kopiera länk