artikel

Ett grönare Norrköping

#

Ett grönare Norrköping – Vänsterpartiets vision

  

Natur och grönska har en läkande effekt på människor, något som många forskningsrön bekräftar. Men man behöver inte vara forskare för att förstå att närheten till grönområden ökar människors välbefinnande. Man mår helt enkelt bra av att ha nära till en park eller ett grönt stråk och det gäller både ung som gammal.

Därför har många nya naturreservat bildats de senaste åren och naturen nära staden har skyddats för rekreation.

Men det behövs fler parker, lekplatser och gröna områden i innerstaden. Under innevarande mandatperiod har Vänsterpartiet jobbat hårt för att utveckla våra gröna ytor. En av våra ledstjärnor har varit Norrköpings Översiktsplan där det slås fast att de viktigaste visionerna och målen är att vårda och utveckla tätortens grönstruktur. Det innebär att man ska se till att stadens invånare inte har längre än 300 meter till ett kvalitativt grönområde större än 3000 kvm. Den ytan motsvarar ungefär en halv fotbollsplan.

I tätorter i Sverige ser det mycket olika ut, vad gäller närhet till grönområden. Mellan 4 och 30 procent av befolkningen saknar grönområde inom 300 meter från bostaden.   

Under nästa mandatperiod vill Vänsterpartiet fortsätta arbetet med att utveckla stadens grönstruktur som är så viktig för såväl invånarnas välbefinnande och sociala kontakter, som för att värna biologisk mångfald även i en stadsmiljö. Parker inom 300 meter från alla bostäder skapar förutsättningar för en hållbar stad. 

Exempel på några bostadsområden som idag saknar grönytor inom 300 meter är båda sidor om delar av Östra Promenaden, området Berget ovanför Kvarngatan, en viss del av Kneippen samt några områden utmed Hagebygatan. Där finns mycket att arbeta med och Vänsterpartiet ser en spännande utmaning i det arbetet.

Mona Olsson, Lars-Göran Ölander, Cecilia Ambjörn (Vänsterpartiet)

Kopiera länk