artikel

Tillsammans för Mångfald och Rättvisa

30 November

Vi lever i hårda tider. Vi har en högerregering i Sverige som drar ner på välfärden och ökar klassklyftorna. Vi har en global kapitalistisk kris som spär på motsättningarna i samhället.  Och vi har en extremnationalistisk och Islamofobisk rörelse som mobiliserar i hela Europa.  Denna rörelse får mycket av sin näring ur människors desperation och bristande tro på framtiden. Vilket skapar utrymme för rasisterna att skylla samhällets alla problem på en viss grupp människor. i olika tider och i olika länder har man skyllt på olika grupper.  Ibland Judar,  ibland Bosnier,  ibland Romer,  ibland Muslimer. Men de fruktansvärda konsekvenserna när extremnationalistiska rörelser har kommit till makten har varit desamma.

I Sverige märker vi detta hårdnande samhällsklimat genom att vi har ett främlingsfientligt parti i riksdagen  som försöker skapa en motsättning mellan de ytterst oklara grupperna ”svenskar” och invandrare”. Man kan fråga sig:  är jag som Norrländsk socialist och del av en antinationalistisk socialistisk rörelse verkligen svensk i dessa människors ögon?

Vi upplever nu också en ny våg av Högerextremistisk terror i Europa. Det värsta exemplet är naturligtvis terrordåden i Norge. Men vi har också exempel som den så kallade ”Lasermannen 2” i Malmö och de nyss uppdagade Nazistiska terroristerna i Tyskland.  Dessa extrema yttringar av nationalism hämtar sin näring ur den rasism som kan sprida sig i samhället i hårda tider.

Historien bär ju tyvärr på många skräckinjagande exempel på vad som hänt i Europa när extremnationalister utnyttjat ekonomiska kriser och nationella sammanbrott.  Jag säger inte att Sverige idag står inför ett sådant hot.  Men det är viktigt att vi redan nu med kraft bekämpar dessa rasistiska strömningar så att de inte växer sig starkare.

Jag är väldigt glad för att den styrande rödgröna koalitionen i Norrköping nu idag, på en dag som nazisterna försökt göra till sin,  visar att vi Tillsammans står upp för för mångfald

Vi rödgröna politiker har ett ansvar att alltid, i varenda debatt och vid varenda beslut, se till att hålla ihop Sverige så att motsättningarna och segregationen inte ökar. Oavsett om det handlar om skolan, om att bygga bostäder för alla eller se till att ingen diskriminering tolereras. Det gäller särskilt här i Norrköping där det är vi som styr och fattar beslut.

Och vi antirasister har ett ansvar att alltid, Varhelst rasismen visar sitt fula tryne, ta debatten. Vi gör det här idag,  men vi måste också göra det i vardagen, vid fikabordet, på internet och varje gång vi anar rasistiska tendenser.

Vi måste kämpa tillsammans – För mångfald och Rättvisa!

/Nicklas Lundström

Kopiera länk