artikel

Rapport från kommunalrådet

Dagarna har blivit lite ljusare efter midvintersolståndet. ”Det har vänt” som man säger, även om det går långsamt.

En annan sak som ”har vänt” är att vi nu befinner oss närmare nästa val än förra valet. Jag ser fram emot att styrelsen ska rigga valorganisationen och börja lyssna både inåt och utåt för att få en god omvärldsuppfattning så att vi sedan tillsammans kan skriva vårt nya valmanifest – det bästa någonsin! Alla behövs och allas tankar är lika viktiga.

I Rådhuset löper arbetet på med vård- och omsorgsfrågor, sociala frågor, arbete med folkhälsa, civilsamhället och den mångkulturella dialogen (bland mycket annat). När det gäller folkhälsan så är jag glad och stolt över det arbete som vår partikamrat Lelle Karlsson gör. Han har lyckats sjösätta Östgötakommissionen som är en starkt forskningsanknuten grupp där också politiker ingår. I Norrköping har vi i genomsnitt sämre hälsa än i övriga länet, inte minst när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Sedan kommissionen bildades, har folkhälsofrågorna blivit intressantare. Nu skickar kommunerna sina mest framträdande politiker till vårt nätverk.

Jag ”skalar av” ett par uppdrag pga tidsbrist. Det är synd att man inte hinner med allt man vill, men dygnet har bara 24 timmar. Det är mina uppdrag i Landsbygdsrådet och i Östsam som jag lämnar. Men jag vet att det finns goda efterträdare och jag är dessutom en stark anhängare av uppdragsspridning.

Häromdagen var jag på Cityhälsan hemsjukvården för att informera om reformen som träder i kraft 1/1 2014. Utmaningen är att kunna rekrytera sköterskor från landstinget som ska jobba i den kommunala hemsjukvården istället. De undrade hur jag och nämnden ställer sig till LOV och de blev mycket lättade när jag berättade att vi inte har för avsikt att införa en sådan ”antireform” utan utvecklar ett eget koncept – Mina Timmar. Valfriheten ligger inte i att få välja utförare utan att få välja vad man faktiskt vill få utfört. Inga vinster i vården!

Mona Olsson

(31 januari 2013)

Artikeln finns också på sidan Inlägg-Mona Olsson

Kopiera länk