artikel

Debattartikel i Folkbladet, av Peter Butros, miljögruppen, och V tackar Norrköping Pride!

Norrköping är en på många sätt unik stad. Ett av de kanske mest typiska inslagen är spårvagnstrafiken som också är positiv för stadsutvecklingen i Norrköping.

Det är ett effektivt transportmedel som minskar utsläppen av skadliga avgaser och hälsofarliga partiklar i stadsmiljön. Samtidigt finns det stor potential att både utveckla, bygga ut och förbättra kollektivtrafiken i Norrköping, något som vi i Vänsterpartiet ser som en naturlig del i den gröna omställningen. En politik som är bra för miljön samtidigt som den ger lokala jobb.PeterButros

Det är ett effektivt transportmedel som minskar utsläppen av skadliga avgaser och hälsofarliga partiklar i stadsmiljön. Samtidigt finns det stor potential att både utveckla, bygga ut och förbättra kollektivtrafiken i Norrköping, något som vi i Vänsterpartiet ser som en naturlig del i den gröna omställningen. En politik som är bra för miljön samtidigt som den ger lokala jobb.

En växande stad som Norrköping kräver en modern kollektivtrafik för att tillgodose medborgarnas behov av att ta sig till skolor och arbeten på ett snabbt och effektivt sätt. När en sådan satsning uteblir tvingas många använda bilen, som bidrar till koldioxidutsläpp och höga halter av partikelutsläpp. För att inte tala om all trafikstockning som vi norrköpingsbor upplever jämt och ständigt.

Norrköping har idag höga halter av hälsofarliga partiklar särskilt i innerstan. Sådana hälsofarliga partiklar kan leda till både astma och allergier samt bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. Det är därför problematiskt att de mest tätbefolkade stråken, där både barn och ungdomar vistas på dagis, skolor och universitet, har de största partikelutsläppen i Norrköping. Något som direkt går att koppla till det ökande bilåkandet.

Vänsterpartiet har därför en tydlig åtgärdsplan för att både förbättra, utveckla och bygga ut kollektivtrafiken. I Vänsterpartiets vårbudgetmotion satsar vi 3,9 miljarder kr mellan 2014-2016 för att finansiera en sådan utbyggnad. Detta kan vi använda för att förverkliga våra planer för en förbättrad kollektivtrafik i Norrköping.

 

Inför signalprioritering för spårvagnstrafik

Norrköping är en av få städer i Sverige där spårvagnstrafiken är en viktig del i stadens kollektivtrafik. Det är vi naturligtvis stolta över. Mindre stolta är vi över att spårvagnstrafiken är så ineffektiv. Medelhastigheten för spårvagnarna i Norrköping är idag inte mer än ca 20 km/timme. Anledningen är främst att spårvagnarna tvingas stanna för rödljus för den befintliga biltrafiken. Genom att införa signalprioritering kommer spårvagnstrafiken att kunna gå före, och onödiga stopp minskas.

Ett sådant system infördes för kollektivtrafiken i Jönköping år 2003 vilket signifikant har förbättrat situationen där och ledde till att det kollektiva åkandet ökade med 20%. I Göteborg finns liknande signalprioriteringssystem för spårvagnarna. Där är spårvagnarnas medelhastighet dubbelt så hög som i Norrköping. Här finns alltså en stor potential till förbättring. Även separata körfält som enbart är tillgängliga för kollektivtrafik är en effektiv metod för att öka hastigheten för spårvagnar och bussar. Detta skulle kunna införas på många ställen i Norrköping.

 

Bygg ut spårtrafiken till Vilbergen/Vrinnevisjukhuset

Ett av de mest trafikerade stråken i Norrköping med dålig utbyggd kollektivtrafik är den mot Vrinnevisjukhuset. Det är naturligtvis undermåligt att Norrköping som stad inte har byggt ut sin kollektivtrafik mot stans sjukhus när så många, särskilt äldre och med stort behov, ofta behöver besöka det. Samtidigt finns det stor potential då många bor och verkar i Vilbergen. En utbyggd spårtrafik mot Vilbergen dras med fördel via Kungsgatan för att också serva ett växande Campus Norrköping.

En satsning på kollektivtrafiken är nödvändig för Norrköping samtidigt som det ger lokala jobb. Så ser vi också Norrköping växa på ett hållbart sätt för goda framtidsutsikter.

Peter Butros (v)

(införd i Folkbladet den 7/5 2013)

Länk till Folkbladet

.

Insändare i Norrköpings Tidningar av Deniz, Annika, Saga, Maria, Fanny och Linda!

IMG_0001

Klicka för större bild

Kopiera länk