Kommunpolitik

”Hur tänker du Lasse?”

Jag läste din insändare i lördagens NT. Du hoppas att du nu ”bringat lite klarhet” i hur du tänker i frågan om Mina Timmar. Men tyvärr blir det inte klarare, varken för mig, personalen eller för våra äldre medborgare.

Alla medarbetare inom vård- och omsorgssektorn har en hög arbetsbelastning, men jag vågar säga att det är hemtjänstpersonalen som sliter hårdast just nu. De pengar som KF anslagit till Mina Timmar kommer att gå till personalrekrytering. Hemtjänsten behöver fler medarbetare. Anser du att vi inte behöver rekrytera fler personal till hemtjänsten?

Hur ska jag tolka skrivningen ”genom att inte ha Mina Timmar finansierar vi korttidsplatserna”.  De pengarna har vi redan förbrukat i och med implementeringen av valfrihetskonceptet Mina Timmar. Vad menas med ”Kvartetten vill ha mer valfrihet för pengarna”

Du skriver också att ”Mina Timmar” är en idé som Vänsterpartiet i Norrköping lanserat som ett slags alternativ till att införa LOV”. Vad jag minns, så har även Socialdemokraterna, inte minst s-ledamöterna i vård- och omsorgsnämnden, arbetat hårt för att förverkliga konceptet. Det tog oss två år att utreda, informera och förankra i olika instanser, inte minst bland pensionärsorganisationerna. Har du ett alternativ till detta redan nu?

Vad menas med en billigare valfrihetsreform? 90% av våra kostnader utgörs uteslutande av personalkostnader. Betyder det att en ny, osäkrare men billigare anställningsform är på väg? Jag tror att ert beslut att ta bort konceptet efter en försöksperiod är förhastat och kommer att skapa osäkerhet och otrygghet både hos personalen och hos våra äldre hemtjänsttagare.monawebb

Vad menas med en billigare valfrihetsreform? 90% av våra kostnader utgörs uteslutande av personalkostnader. Betyder det att en ny, osäkrare men billigare anställningsform är på väg? Jag tror att ert beslut att ta bort konceptet efter en försöksperiod är förhastat och kommer att skapa osäkerhet och otrygghet både hos personalen och hos våra äldre hemtjänsttagare.

Mona Olsson

(i bloggen på nt.se må den 27 oktober)

 

Kopiera länk