Föreläsning

Somar Al Naher besökte onsdagens V-café.

I onsdags lyssnade vi i partilokalen på journalisten Somar Alnahers berättelse om den syriska revolutionen och den syriska regimens smutsiga spel, samt andra parters roll i att förhindra och splittra revolutionen.

somar v-café KH
Foto: Kerstin Hildebrand

Somar gav en allmän bild av den komplicerade situationen i Mellanöstern, särskilt efter Israels ockupation av Palestina och uppkomsten av panarabismen och kampen mot Israel, vilket senare blir en förevändning för diktatorn i Syrien att dämpa och undertrycka allt försök till förändring av det politiska systemet.

Somar gav flera exempel på regimens tidigare hemska försök att dämpa alla politiska rörelser i landet sedan Baathpartiets ankomst till makten, vilket också var samma parti som styrde Iraq under Saddam Hussein. Regimen i Syrien liknar alla andra diktaturregimer med sina anfall mot alla former av ändring.

Dessutom kritiserades omvärldens ställning till de tidiga demokratiska rörelserna i Syrien och några länder anklagades för att vara partner i mordet mot folket, t.ex. Rysslands veto mot alla åtgärder som kunde ha lindrat folkets lidande.  Det var ett uppenbart, fredligt demokratiskt uppror utan återvändo påstod Somar, men världen valde att inte stötta upproret och att lämna det åt sitt öde.

somarvcafé nel
Foto: Nicklas Ellehammar Lundström

Idag har vi inom vänstern många svåra utmaningar, som varierar från hur vänstern i Europa ska skilja sin socialism från diktatorers socialism, där Baathpartiet är en av dem, till hur man kan hitta trovärdiga grupper ur de självständiga syriska grupperna i Syrien och i grannländer, och stödja dem.

Text: Hammam Skaik

 

somar

Somar Al-Naher skribent i Aftonbladet, och en av författarna till den nyutkomna samlingen”Syrien – Revolutionen, Makten och Människorna”.

Kopiera länk