Deniz Butros

Ur askan från sommarens bränder kan vi bygga det hållbara Sverige

Det hållbara rödgröna samhället är ett samhälle där alla har möjlighet till sysselsättning och inkomst i utvecklande och meningsfull verksamhet. Där makten över energiproduktionen fördelas på fler. Där den lokala ekonomin stärks genom cirkulärekonomiska kretslopp. Där lokala banker och små företag växer i betydelse istället för giriga banker och multinationella koncerner.

 

Där vi har mer resurser till offentliga tjänster som vård, skola och omsorg. Där kollektivtrafiken förbättrats, där städerna blir enklare att röra sig i till fots och med cykel. Där miljonprogrammen upprustas och utvecklas till spjutspetsar för hållbarhet. Där jordbruket fungerar i samklang med ekosystemen och medverkar till att underhålla naturens ekosystemtjänster utan att bidra till övergödning eller giftspridning.

 

Där pensionskapitalet endast investeras där det är samhällsekonomiskt hållbart och bidrar till omställningen. Där skattesubventioner går till det som är bra för miljö och människor istället för att gynna fossilindustrin. Där forskning och utveckling är inriktad på teknikutveckling som bidrar till ökad hållbarhet. Där det skapas marknader för långsiktiga privata investeringar i miljöteknik och omställning. Där information och kunskap görs tillgängliga som kollektiva nyttigheter.

När Vänsterpartiet 2016 antog programmet ”Politik för rödgrön omställning” var vi det första partiet någonsin som förenade den ekonomiska politiken med det ekologiska perspektivet. I programmet presenteras visionen ovan, politik för både en hållbar ekonomi men också för en välmående miljö och ett hållbart klimat.

Sommarens bränder, torka och låga vattennivåer är en alarmsignal. Det är dags att inse det akuta behovet av en klimatomställning. Extremväder och naturkatastrofer är en av flera konsekvenser av klimatförändringarna. Fortsätter vi minska utsläppen i den här takten, som är alldeles för långsam, kan vi vänta oss flera katastrofer.

Vi är många som vill ha ett annat Sverige. Ett Sverige som håller ihop mot Socialdemokraternas och högerns slit-isär-politik. Ett samhälle som tar hand om människor och våra framtida generationer.  Låt sommaren 2018 bli året då vi reser oss ur askan och påbörjar något nytt.

/Deniz Butros,
kommunfullmäktigeledamot

Läs vad Vänsterpartiet vill göra för klimatet.

Kopiera länk