Anställningsvillkor

1000 kr till undersköterskorna!

Jag gick nyligen med hemtjänsten i Haga. För den som gör det blir det tydligt att undersköterska i hemtjänsten är ett extremt högkvalificerat jobb. Personalen ska klara en massa olika uppgifter hos varje brukare inklusive att hantera medicinering och en hel del olika tekniska hjälpmedel. Samtidigt som bemötande och kommunikation ska fungera i massor av olika situationer, ibland krävande sådana.

Allt detta görs under stark tidspress där minuterna räknas och flera olika program ska användas för att registrera varje besök och insats. Det är för mig och för Vänsterpartiet i Norrköping helt uppenbart att dessa yrkeskvinnor (för det är mest kvinnor) gör ett av de absolut viktigaste jobben i vårt samhälle.  Att arbeta med främst våra äldsta och sjukaste så att de kan leva ett gott liv även på ålderns höst. För detta förtjänar verkligen mer lön för sin möda.

Vänsterpartiet i Norrköping går nu ut med en ny valfråga – att höja lönen för denna tragiskt eftersatta grupp.  Vi föreslår utöver kollektivavtalseniga löneökningar ett extra påslag på 1000 kronor i månadslön till alla undersköterskor anställa av kommunen. Det är inte värdigt att det bara är tre kommuner i Sverige som har betalar sämre än Norrköping. Det vill vi ändra på om vi får väljarnas förtroende. Så ser en verklig politik för jämlikhet och jämställdhet ut.

Det kommer att 27 miljoner kronor vilket i kommunbudgeten inte är en särskilt stor kostnad. Förslaget finansieras fullt ut genom omprioritering i lönepotten, Vänsterpartiets nationella äldreomsorgssatsning och att vi vill sänka kommunens överskottsmål något.

Det är dock inte den enda satsning vi gör på Undersköterskorna. Tidigare har vi drivit och fortsätter att driva:

Att erbjuda undersköterskor sjuksköterskeutbildning. Vänsterpartiet ville ge möjlighet att omskola sig under delar av arbetstiden och med ekonomiskt stöd.

Att införa försök med 6 timmars arbetsdag på minst 3 hemtjänstenheter i Norrköping. Detta är något vi drivit länge och nu är det dags att se hur det fungerar i praktiken i vår kommun.

Att införa träning på arbetstid. Hemtjänstpersonal har ofta en tuff och stressig arbetsmiljö. Därför gör vi en satsning för att få ned sjuktalen genom att erbjuda fysisk träning på arbetstid. 

Det här ska ställas emot Kvartetten och Socialdemokraternas politik gentemot undersköterskorna. Där är deras stora ”insats” att delar av hemtjänsten privatiserats och att personalen där både har förlorat sin rätt att jobba heltid och att slippa de förhatliga delade turerna. Nej det får vara nog nu.

Alla undersköterskor, och alla norrköpingsbor som tycker att vi ska satsa på äldreomsorgen har ett val att göra den 9 september. Tillsammans kan vi bygga en äldreomsorg att vara stolta över!

/Nicklas Lundström, kommunalrådskandidat

Läs också  

i Folkbladet

i Norrköpings Tidningar

på Radio Östergötland

på Facebook

Kopiera länk