Klimat

En stark vänster kan klara klimatutmaningen

Debatt i Folkbladet 17/8

I sommar har Sverige stått i lågor. Vi har haft extrem torka som slagit hårt mot böndernas skördar. I en annan tid är det mycket möjligt att hungersnöden hade stått för dörren. Slakterierna är fulla på grund av bristen på djurfoder och i vissa fall är skördarna bara en fjärdedel av det vanliga. Sjukvården är ansträngd och särskilt de äldsta och sjukaste lider i hettan.

En sak kan vi vara helt säkra på. Med de pågående klimatförändringarna så kommer dessa extremväder att bli vanligare i framtiden. Kanske till den grad att det hotar viktiga samhällsstrukturer. För att förhindra det bör man rösta på Vänsterpartiet den 9 september.

Många partier pratar klimat och försöker hålla en grön profil. Men för att lösa problemet måste vi ta itu med ekonomin, det kan bara ett vänsterparti göra. Vi vet att de som står för störst utsläpp och konsumerar mest är de med riktigt höga inkomster. Genom att beskatta de allt fler mångmiljonärerna och miljardärerna mer så får vi råd till det som behöver göras för att skapa ett hållbarare och mer jämlikt samhälle. Dessa gynnas dessutom idag av ett av EU:s mest orättvisa skattesystem.

Vi måste återuppbygga välfärden, det är en väldigt klimatsmart och helt nödvändig del av samhället. Och vi måste göra mycket stora offentliga investeringar, både via lån och via skatteintäkter. Därför vill Vänsterpartiet slopa miljöfarliga subventioner och inrätta en grön investeringsbank med minst 100 miljarder i kapital. Investeringarna kommer att vara ekonomiskt lönsamma, utöver att det bara är det som kan rädda oss från klimatkatastrofen.

Vi behöver storsatsa på järnväg och kollektivtrafik, transporter av människor och produkter måste ske mer klimatsmart. Byggindustrin måste ställa om, både hushåll och industrier måste öka takten i energieffektiviseringen och hela energisystemet bli klimatneutralt. Detta är fullt möjligt i ett av de rikaste länderna som någonsin funnits. Vi kan göra det, men bara med en stark vänster.

 

Nicklas Lundström (V) kommunalrådskandidat
Deniz Butros (V) kommunfullmäktigekandidat

Kopiera länk