Äldreomsorg

Motion i kommunfullmäktige – Inrätta en kommunal Coronakommission

I slutet av 2020 kom regeringens Coronakommission med sin första rapport om äldreomsorgen och pandemin (Äldreomsorgen under pandemin, SOU 2020:80). Där konstateras att Corona krävt särskilt många liv i Sverige främst av två orsaker – den stora samhällsspridningen och den otillräckliga äldreomsorgen. Eftersom kommunerna har det absoluta huvudansvaret för äldreomsorgens organisering har

Vänsterpartiets gruppledare och ledamöter i vård- och omsorgsnämnden har nu lagt en motion om en lokal Cononakommission för att undersöka bristerna i just Norrköping.
Gruppledare Nicklas Lundström kommenterar förslaget:

–          I grunden pekar Coronakommissionen på många av de saker vi i vänstern kritiserat Kvartetten för hela tiden. Äldreomsorgen har för lite pengar, för dåliga arbetsvillkor och för mycket uppsplittring och privatiseringar. Men helt säkert finns det delar kring krisberedskap och utbildning som ingen uppmärksammat innan pandemin.

–          Men det räcker inte att konstatera vilka fel som har begåtts. Det måste utredas grundligt och utan skygglappar – och sedan måste bristerna rättas till. Vi måste lära av misstagen som kostat liv och det tror jag faktiskt att alla partier i fullmäktige borde kunna hålla med om. Vi får inte stå lika illa rustade nästa gång.

Läs motionen här!!

Motionen är skriven av 

Nicklas Lundström (Gruppledare för Vänsterpartiet Norrköpings kommunfullmäktigegrupp)
Ricardo Olivares (Ledamot i vård- o omsorgsnämnden)
Rahmo Sheeq Aadan (Ersättare i vård-o omsorgsnämnden)

Kopiera länk