Budget

Kommunens överskott ska gå tillvälfärden!

På Kommunfullmäktige i maj så behandlas frågan om hur kommunens rekordstora överskott från 2020 på över 437 miljoner ska användas. Kvartetten föreslår att välfärden får en del av överskottet samtidigt som man sparar pengar i både konjunkturfonden och reserven. Vänsterpartiet håller med om förslagen men anser att det behövs betydligt mer offensiva satsningar för att Norrköpings välfärd ska ta sig ur krisen.

Totalt föreslås satsningar på ytterligare tre områden på 95 miljoner kronor. Det gäller eftersatta investeringar gällande klimatåtgärder och i utsatta bostadsområden. Dessutom vill man att alla barn ska ha rätt till 30 timmar i förskolan från tre år. Avslutningsvis föreslås en semesterbonus på 5000 till de som arbetet i kontaktyrken i äldreomsorgen och förskolan under pandemin. Nicklas Lundström, gruppledare, kommenterar satsningarna:

–  Vi har en helt annan och högre ambitionsnivå när det gäller vad de över 400 miljonerna i överskott ska användas till. För oss är det självklart att de som slitit inom äldreomsorg och förskola under hela pandemin och inte har kunnat arbeta hemifrån nu ska få lön för mödan. En semesterbonus på 5000 kronor kan förgylla en efterlängtad semester och dessutom stimulera lokala företag och besöksnäring.

–  Vi ser också stora investeringsbehov. Bland annat så hotar utbyggnaden av cykelvägar att helt stanna av i kommunen om inget görs och de akuta klimatanpassningsåtgärderna mot bland annat översvämningar har skurits ner alldeles för mycket. I en kommun som investerar oerhört mycket så tycker vi att Kvartetten glömt bort områden som Navestad och Marielund där kamphuset måste rustas upp.

–  Den sista stora framtidssatsningen vi föreslår är att anställa rejält fler personal inom förskolan så att barn till arbetslösa och föräldralediga kan få dubblerad förskoletid till 30 timmar i veckan. Det är en satsning som gör att dessa ofta ganska utsatta barn får samma rätt till förskolans lärande och en mycket bättre chans att sedan klara skolan.

Nicklas Lundström
Gruppledare (V) Norrköping

Läs yrkandet här! 

 

Kopiera länk