1 Maj

1 majtal av Nicklas Lundström

1 maj 2021

Medborgare, Norrköpingsbor!

Jag heter Nicklas Lundström och är gruppledare för Vänsterpartiet här i kommunen. Detta blir andra året på över 100 som vi inte demonstrerar på 1-maj i Norrköping.

Och det är helt säkert inte bara jag som saknar folkmassan, de röda fanorna i vårvinden och den nästan fysiskt påtagliga känsla av hopp, mod och gemenskap.

Men vi gör som alltid det bästa vi kan i det läge som råder! Jag kommer att prata om vad som hänt i den politiska kampen här i Norrköping på senaste tiden.

Jag tycker vi ska vara tydliga. Politik är en kamp mellan olika intressen om fördelningen av de samhällsresurser vi skapar tillsammans. Och i juni förra året fick vi i vänstern känna på vad det kan kosta att ta kampen mot de som har makten idag.

Då gick moderaterna och sossarna ihop för att plocka bort vänsterns oppositionsråd. Det var ett tufft slag som försämrade våra möjligheter att jobba politiskt – men vi gör såklart allt vi kan för att fortsätta synas och höras.

De politiska orsakerna till kuppen var Lars Stjernkvist helt öppen med, Miljöpartiet skulle belönas med mer rådstid för att dom stöttar S nedskärningar medan vi skulle bestraffades för att vi gör motstånd.

För moderaterna handlade det om att fortsätta stärka sitt samarbete med Sverigedemokraterna – med sikte på att styra kommunen tillsammans med den bruna högern.

Det gick väl i och för sig sådär. Precis efteråt exploderade SD:s knarkskandal här i stan och nu sitter det vildar både i kommunstyrelsen och på den rådspost de fick av M…

Den här enigheten mellan S och M beror på att de sitter i samma båt. De står allt mer för samma politik – en nyliberal och allt mer bakåtsträvande högerpolitik.

Och deras skräck är numer inte varandra utan vi i den växande vänstern. Vi som faktiskt tar strid mot makten och etablissemanget.

Men trots deras politiska intriger så fortsätter vi ta viktiga strider för folkets intressen. Och vi är såklart många fler vänsterpolitiker än bara jag som gör det jobbet!

Några av de viktigaste frågorna senaste året har handlat om klimatet, äldreomsorgen, bostadsbyggandet och socialtjänsten. Vissa har vi vunnit och andra har vi förlorat.

 

Vad gäller klimatet:

Det är bara vi som vill lägga ner den klimatskadliga flygplatsen – Kom ihåg att också MP vill ha den kvar! Nu ska den privatiseras men fortsätta betalas med våra skattepengar.

En seger var däremot den plan för att anpassa Norrköping till klimatförändringarna som antogs tack vare oss. Dessutom ska kommunen nu att börja investera i höjd krisberedskap enligt vårt förslag.

 

Vad gäller Corona och Äldreomsorgen:

Vi stöder de åtgärder som införts för att bekämpa pandemin. Men vi ser också att Sverige och Norrköping inte lyckats så bra. Därför vill vi ha en lokal Coronautredning som vänder på alla stenar. Ett av de största problemen har varit brister i äldreomsorgen.

I Norrköping är vi det parti som alltid tar strid för både de äldre och omsorgspersonalen.

Bara veckor innan Coronafall började rapporteras så skar sossarna ner med 100 anställda inom demensomsorgen. Just där har smittspridningen varit hög.

Men striden vi tog för att rädda demensomsorgen var ändå inte förgäves. Numer vågar inte S skära ner i äldreomsorgen lika mycket – även om det inte heller kommer de satsningar som behövs – och som vi kämpar för.

Vad gäller billigare hyresrätter:

Tack vare vår idé om att kommunens mark ska gå till den som bygger billigast så får vi nu i klocket de första billigare nybyggena på årtionden.

Nu måste det göras i stor skala och 1000-tals sådana lägenheter byggas för att lösa bostadsbristen!

 

Vad gäller samhällets mest utsatta:

S och högern har genomfört brutala nedskärningar på socialbidragen. Samtidigt som arbetslösheten ökat på grund av pandemin. Fattiga barnfamiljer har drabbats allra hårdast.

Här har vi tvingat dem att backa ett halvt steg – bidragen till hyra höjs något och folk ska inte längre tvingas flytta från kommunen för att hitta billigare bostad.

Dessutom ska vårt krav på socialarbetare som jobbar med utsatta ungdomar direkt ute på gatorna bli verklighet!

 

Om ett år när vi förhoppningsvis ses på en stor 1 maj-demonstration är det redan valrörelse.

Och visst kan det verka tufft att vi som kommunens 4:e största parti har långt mindre betald arbetstid än de borgerliga småpartierna.

Men ärligt talat – jag är faktiskt inte det minsta orolig!

För vi har ju något som dom andra saknar.

Vi har en vision om ett rimligare och friare samhälle för hela folket. Och framförallt har vi er. Vi har en växande och allt bredare folkrörelse som vill ha ett bättre liv för alla och säger nej till ökande klassklyftor och ständiga nedskärningar.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att genom 1000-tals små insatser ända fram till valdagen visa att vi inte är nöjda med dagens politiska högeretablissemang!

Om du inte gjort det ännu så är tiden nu. Bli medlem, eller delta på ett möte, skänk en slant, prata politik med folk – eller ta striden på nätet.

Om vi är tillräckligt många och gör det tillsammans kan vi inte förlora!

Avslutningsvis.

Döden är djupt orättvis. Och vi är många som fått tunga dödsbesked under pandemin. Ofta känns det som att det är de vänligaste och finaste människorna som viruset slagit hårdast mot. Men döden rår vi sällan på.

Däremot kan vi göra livet mer rättvist. Genom att ge våra små bidrag till den stora kampen för alla de som ännu lever. Genom att vara en del av den stora breda folkrörelse som genom historien fört mänskligheten framåt mot frihet och jämlikhet.

Tack för mig!

Nicklas Lundström, den 1 maj 2021

Du som har facebook kan se hela 1 majfirandet med Vänsterpartiet Norrköping här! 

 

Kopiera länk