Kommunpolitik

Förslag på Tilläggsbudget okt 2021

Inför höstens tilläggsbudget så har Norrköpings kommuns ekonomi förstärks med över 100 miljoner. Främst på grund av bättre skatteunderlag och statsbidrag . Det är verkligt glädjande då resurserna behövs för att bygga Norrköping välfärd stark efter pandemikrisen.

Vänsterpartiets gruppledare är tydlig med partiets prioriteringar inför budgetdebatten 25 oktober:

– Vår främsta satsning gäller självklart äldreomsorgen. Kvartettens nedskärning på demensomsorgen har redan lett till vårdskandaler, under pandemin fortsatte personalnedskärningarna och nyligen fick vi veta att privatiseringen av hemtjänsten har inneburit att de privata får 74% mer tid och resurser än vår egen hemtjänst. Vi är övertydliga, det som behövs är fler anställda och lönerna höjs rejält inom äldreomsorgen. Vi lägger därför i vårt förslag på tilläggsbudget ytterligare 50 miljoner i satsningar till Kvartettens pausade neddragningar.

– Vår nästa viktiga fråga är att stoppa den ökande fattigdomen. Norrköping håller på att slitas sönder av ökade klyftor och ren fattigdom. Det leder till utanförskap, segregation och gängkriminalitet. I det läget har Kvartetten genomfört kraftiga nedskärningar på försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) som slagit särskilt hårt mot barnfamiljer och ungdomar. Desperationen och klagomålen har ökat kraftigt. För att hålla ihop Norrköping och förebygga fattigdom och brottslighet så satsar vi 10 miljoner på området.

– Dessutom ligger våra satsningar från vårbudgeten kvar. Även barn till arbetslösa och föräldralediga ska ha rätt till 30 timmars förskolepedagogik i veckan, Vinstuttaget från Hyresbostäder ska avvecklas och vi förstärker både klimatarbetet, socialtjänsten och satsar på mer kultur- och fritidsaktiviteter för unga.

–  Avslutningsvis säger sig Kvartetten vilja lyssna på oppositionens förslag. Vi har sett lite av det hittills men vi får hoppas på bättring denna gång, äldreomsorgen skulle verkligen behöva det.

Läs Vänsterpartiet Norrköpings förslag på tilläggsbudget:

Tilläggsbudget V 2022-2025

 

Kopiera länk