Demensomsorg

Kommunfullmäktige – Vänsterframgångar i tilläggsbudgeten

Efter otaliga distansmöten var gårdagens kommunfullmäktige på plats i Rosen igen Vår viktigaste prioritering var som så ofta tidigare äldreomsorgen och specifikt demensomsorgen.
Vänstern var igår det enda parti som lyckats förhandla fram gemensamma förslag med både Kvartetten och Moderaterna. Med Kvartetten om att socialtjänsten ska satsa på uppsökande verksamheten samt stödet till våldsutsatta i samarbete med civilsamhället. För totalt 3 miljoner.

Med Moderaterna om att riva upp Kvartettens nedskärning på demensomsorgen på 42 miljoner. Detta röstade övriga partier (inklusive SD) tyvärr ner igen. Men vi kommer inte att ge oss och vi kommer inte att glömma.

Fr.v. Marcus Posada, Helen Alpfjord Wylde, Rahmo Sheeq Aadan, Mia Matsson, Ricardo Olivares, Mona Olsson, Olof Carlstein och Nicklas Lundström. Saknas på bilden: Annika Kaiser, Lottie Broman och Elin Melander.

Här följer en del av vår gruppledare Nicklas Lundströms inledning:

”Vänsterns tilläggsbudget har många konkreta förslag. Men i grund och botten handlar det om två saker. Att ta tillbaka kontrollen av välfärdssamhällets utveckling. Och att bygga Norrköping starkt igen.
Kontroll
I en demokrati ska folkets företrädare ha kontroll och kunna ställas tills vars för samhällets utveckling. Men i 30 år har nu politiker, oavsett om det varit Moderater eller Socialdemokrater lämnat över allt mer av ekonomin – och avgörande samhällsfunktioner till marknaden och privata företag. Dessa kan inte ställas till svars. Här i Norrköping har bland annat stora delar av utbildningen, äldreomsorgen, elförsörjningen, apoteken, pensionerna och nu senast arbetsförmedlingen privatiserats. Vi anser att resultatet har varit riktigt illa. Både för kommuninnevånarna och för demokratin. I denna tilläggsbudget tar vi flera steg för att återta den gemensamma kontrollen:
– privatiseringen inom äldreomsorgen ska avskaffas
– kommunen ska investera i egen elproduktion
– Flygplatsmarken ska användas istället för att privatiseras
– Hyresbostäder ska bygga bostäder istället för att leverera vinst
Styrka
Norrköpings kommun ska också byggas stark igen. Det handlar framförallt om att politiken tar sitt ansvar och satsar för att möta de utmaningar vi ser framför oss. Här handlar det framförallt i dagsläget om att:
1) lösa de akuta brister vi ser inom välfärden. Det kan bara göras genom kraftfulla ekonomiska satsningar
2) att bekämpa den fattigdom och segregation som håller på att slita sönder Norrköping och som är själva grogrunden för gängkriminaliteten

3) Att bekämpa klimatförändringarna genom att avveckla utsläpp som de från flygplatsen och investera i såväl att minimera utsläppen som att förbereda oss på att hantera de klimatkriser som kommer att drabba också oss.”

Nicklas Lundström
Kopiera länk