Kommunpolitik

S och M säger nej till kamp mot gängen?

I måndagens lokaltidningar (4 april) kunde man läsa om två allvarliga incidenter med skjutvapen i Norrköping. Den ena handlade om att två män slängde ifrån sig ett skarpt vapen när det blev förföljda av polisen. Den andra om att en man med skottskada i benet dök upp på Vrinnevisjukhuset. Norrköpingsvänstern har lagt flera motioner om hur kommunen kan skärpa kampen mot gängbrottsligheten.
I mars sade kommunfullmäktige inklusive S och M nej till ”Våga Vittna” och den 4 april sa samma partier på Kommunstyrelsen nej till projektet ”Sluta skjut”. Nicklas Lundström, gruppledare för vänstern i Norrköping kommenterar:

– Skjutandet i Norrköping är ännu inte lika illa som i grannstaden Linköping. Men vi vet att det räcker med att två gäng hamnar i konflikt för att läget snabbt ska bli akut och hota medborgarnas säkerhet. Vi tycker att det är märkligt att både sossarna och moderaterna, som ju gärna pratar om gängkriminaliteten, säger nej till de beprövade åtgärder som vi föreslår.
– Det görs en del bra i kommunen som de fältarbetare från socialtjänsten som nu kommit på plats på vårt initiativ. Men mycket saknas i verktygslådan. ”Våga Vittna” är ett projekt som skulle ha inneburit en satsning på att nå samtliga unga i skolorna få dem att våga anmäla brott och framförallt vittna vid rättegångar.
–  ”Sluta skjut” är en amerikansk metod som handlar om att polisen och kommunen samarbetar för att punktmarkera och göra livet svårt för de mest våldsamma kriminella. Samtidigt som man erbjuder en väg ut från den organiserade brottsligheten. Där kan vi bara hoppas på att både Kvartetten och Moderaterna tänker om innan slutgiltigt beslut fattas.
Läs våra motioner nedan:
På visningsbilden: Nicklas Lundström
Kopiera länk