Budget

En budget för att bygga Norrköping starkt igen!

I förra veckan lade Norrköpingsvänstern fram sitt budgetförslag ”Bygg Norrköping starkt igen”.

Titeln syftar på att politiken återigen måste ta ansvar och möta de problem människor upplever istället för att dra sig tillbaka, privatisera och låta folk klara sig bäst de kan. Det gäller främst välfärden där vänstern denna gång lägger de tyngsta förslagen inom äldreomsorg och förskola. Men det gäller också sådant som trygghet, klimatomställning och bostäder. Nicklas Lundström är gruppledare och berättar om budgetförslaget:

–  Vi lägger fram en budget som visar att vi kommer att kunna förverkliga de frågor vi går till val på. Stärkt äldreomsorg, förskola för alla barn och konkreta klimatsatsningar som skapar jobb. Totalt satsar vi 100 miljoner mer än Kvartetten på välfärden.

– Våra största satsningar att återställa bemanningen i demensomsorgen efter S nedskärningar och att höja lönerna för alla inom äldreomsorgen med 500 kr i månaden som ett första steg. Norrköpings äldre förtjänar faktiskt att få den värdiga omsorg de har slitit ett helt liv för att bygga upp.

Klicka för att läsa budgeten

–  Vi vill att alla barn ska ha rätt till 30 timmar i förskolan, också de med arbetslösa eller föräldralediga föräldrar. Annars hamnar vissa efter sina kamrater redan från början. Vi avsätter också 10 miljoner för att 100 obehöriga lärare som jobbar på våra skolor ska kunna plugga klart och därmed höja kvaliteten.

–  Slutligen satsar vi på klimatomställningen genom den största satsningen på cykelvägar av alla partier, att lägga ner den extremt dyra charterflygplatsen och föreslå att kommunen ska köpa den klimatavgörande fjärrvärmen från EON.

–  Vi finansierar detta bland annat genom att skrota den dyra privatiseringen av delar av hemtjänsten, sluta slänga skattepengar på flyget och genom att föreslå ett litet underskott nästa år. Totalt föreslår vi ett underskott på 56 miljoner vilket är lite i en budget på nästan 10 miljarder och med över 2 miljarder sparat. Att inte våga satsa på välfärd och klimatomställning skulle bli mycket dyrare för Norrköping.

Nicklas Lundström

Läs vårt budgetförslag här!

Läs våra budgetyrkanden här!

Kopiera länk