Kommunfullmäktige

Första kommunfullmäktige

Vid dagens Kommunfullmäktige (17 oktober) valdes bland annat kommunal- och oppositionsråd för den kommande mandatperioden. Den gammeldags ordning som råder i kommunen innebar att samtliga partier utom Norrköpings fjärde största parti, Vänsterpartiet, fick rådsposter. Gruppledare Nicklas Lundström kommenterar:
– Vi har länge velat ha en rimlig fördelning av politisk arbetstid för både majoritet och opposition. Det har de flesta kommuner i vår storlek, som Linköping och Region Östergötland. Där garanterar man att valresultatet faktiskt ger representation och goda möjligheter att arbeta politiskt.
– I Norrköping blir det oftast det största partiet som bestämmer om fördelningen av politisk tid för partierna som i opposition. Eftersom vi drivit en tuff oppositionspolitik mot Kvartettens nedskärningspolitik valde därför S, C och MP idag att stänga oss ute från rådstid. Medan kommunens allra minsta parti MP får ett oppositionsråd. Då är demokratins spelregler faktiskt ställda på ända.
– Tyvärr tyckte också de övriga partierna i fullmäktige att det var en rimlig ordning. Vi kommer såklart fortsätta att vara en stridbar opposition trots det. Men vi kommer också att fortsätta arbeta för en rimligare fördelning av politisk tid nästa gång.
Idag den 17 oktober hade vi alltså mandatperiodens första kommunfullmäktige. Vänsterpartiet har nu 8 ledamöter istället för 7 och det kommer att märkas i debatterna! Vi kommer att ge det nya Höger/SD-styret en tuff match.
Det var främst två större frågor som diskuterades:
1. Att vi i vänstern blir det enda parti som står utan rådspost trots att vi är kommunens 4:e största parti. Det är en odemokratisk ordning som vi kommer att fortsätta arbeta för att förändra.
2. Miljöpartiets motion/förslag om riktlinjer för att förebygga våld i nära relationer för kommunanställda. Vi i vänstern har redan fått igenom ett förslag om att regelbundet fråga våra anställda om detta. Denna motion hade varit ett bra komplement. Tyvärr avslogs det av fullmäktige, men vi kommer garanterat att driva på och följa upp arbetet!
Den nya KF-gruppen är fr.v. Nathalie Theander, Mia Mattssson, Annika Kaiser, Marcus Posada, Nicklas Lundström, Tobias Holmberg, Elin Melander, Marine Brunius och Sara Perlman.
Kopiera länk