Kommunfullmäktige

Jarnvall har äventyrat rikets säkerhet

Igår avslöjade NT att SD:s kommunalråd i Norrköping Christopher Jarnvall har sålt försvarshemligheter till ett utländskt företag för hundratusentals kronor. Det framgår av uppgifter från Säpo och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). Vänsterns gruppledare Nicklas Lundström kommenterar:
– Jag anser att detta utan tvekan borde diskvalificera Jarnvall från att ingå i Norrköpings högsta kommunledning – dit Moderaterna nu släppt in honom. Där kommer han att få insyn i mängder av både affärs-, upphandlings- och beredskapshemligheter och vi kommer såklart aldrig att kunna lita på att det inte är information han kommer att sälja vidare för egen vinning. Han bör därför rimligen avgå.
– Jarnvalls ursäkter om att han inte visste att han sålde hemligstämplad information saknar all trovärdighet. Han har ju arbetat nära försvaret och vilken medborgare som helst på gatan förstår ju att uppgifter om vapensystem och liknande inte får säljas till utlandet!
– Christopher Jarnvall riskerade rikets säkerhet för 250 000 kr in på det egna bankkontot. Han ljuger först till NT om att han inte lämnat ut något material. Han säger också rakt ut att han aldrig är öppen med vem han arbetar för. Jag anser att det Jarnvall gjort är på gränsen till landsförräderi. Hade han sålt de hemliga uppgifterna till en utländsk underrättelsetjänst hade det varit spioneri med uppåt 10 års fängelse.
– Moderaterna, L och KD har valt att styra Norrköping tillsammans med Jarnvall. Det är nu upp till Sophia Jarl att agera – hon är ytterst ansvarig för kommunens politiska ledning och har släppt in SD. Detta visar också att säkerhetsprövning verkligen är något vi akut behöver. Den ska inte pausas utan genomföras grundligt – för nationens och allas vår säkerhets skull.
Nicklas Lundström
Kopiera länk