Bostadspolitik

Tal mot hyreshöjningarna!

Lördagen den 26 november höll Nicklas Lundström tal på Hyresgästföreningens manifestation mot de fullkomligt vansinniga hyreshöjningarna som fastighetsägarna vill ha. Det kändes faktiskt märkligt att inget annat parti var där i den här viktiga frågan, inte ens S!
Något i stil med detta sa han:

Medborgare Norrköpingsbor, Hyresgäster!

Jag heter Nicklas Lundström och är gruppledare för vänstern här i Norrköping. Hyresrätter som vanligt folk har råd med är en fråga jag brunnit för och arbetat med i över 10 år nu.

Jag hörde på radion häromdagen hur några fastighetsägare beklagade sig om att dom har så mycket högre kostnader nu och att dom därför måste höja hyrorna med runt 10%.

Det fick mig att undra vad som hände med all den vinst dom samlat på sig innan elpriserna och räntorna höjdes – och innan inflationen skenade? Jag undrade hur illa ställt det egentligen var – när dom lät så bekymrade…

Så jag gjorde lite efterforskningar. Och hör och häpna. det senaste årtiondet har varit rena guldåldern för hyresvärdarna!

Vi hyresgäster har stadigt betalat några procent mer varje år i hyreshöjning. Men för värdarna har vinsterna varit spektakulära! Mycket tack vare noll- och minusräntorna.

– Det har varit en mycket bra utveckling, framförallt när det gäller värdeökningar på fastigheterna, säger t.ex. bostadsjätten Heimstadens vd.

Bland fyra av landets tio största privata värdar kan man se hur mycket av hyresintäkterna som blir kvar när kostnaderna för uppvärmning, räntor och allt annat är betalt. Heimstaden, Rikshem, Wallenstam och Balder har totalt nästan 100 000 lägenheter i Sverige. Förra året blev (och lyssna nu) 37 procent av hyresintäkterna ren vinst. Och på 10 år mellan 2011 och 2021 ökade hyresintäkterna från fyra miljarder till 23 miljarder för dessa!

Så snälla, bespara mig dessa mångmiljonärers gnäll om hur kostnaderna har ökat och att dom behöver mer pengar från oss för att få det att gå runt.

Och här ska också nämnas att vårt eget bolag Hyresbostäder AB står inte utan skuld. Man har också gjort enorma vinster och trots det höjt hyrorna. Och här är Norrköpings politiker inte heller utan skuld. Varje år går nämligen en del av de boendes hyror rakt in i kommunbudgeten. Det handlar om nästan 23 miljoner per år och det väntas stiga framöver. En tydlig dubbelbeskattning av hyresgästerna som hittills bara vi i Vänsterpartiet velat avskaffa!

Varför ska vi betala mer för lite högre omkostnader i hyresbolagens verksamhet? Vad hände med god ekonomisk hushållning och att vara beredd på svängningar i inkomst och kostnader? Gällde det inte för dom rika hyresvärdarna också?

Men dom vet att vi inte har något annat val än att betala. Vi måste ha en bostad. Dom tar inga risker för när det går lite sämre så ska vi kompensera det via chockhöjda hyror! Men var det någon här som fick sänkt hyra när gick så himla bra att dom kunde ta ut miljarder i vinst?
Nä. Trodde väl inte det.

Den hyreshöjning som Fastighetsägarna vill ha är inte bara oanständig och extremt girig. Den är inte ens förankrad i verkligheten. Elpriserna och andra omkostnader kommer antagligen att gå ner igen i framtiden. Men hyrorna kommer ju aldrig att sänkas!
Höjs dom med 10 procent kommer det att bli det nya utgångsläget.

Det är något som kommer bli omöjligt för många hyresgäster att ha råd med. Det finns många som redan vänder på varje krona för att få vardagen att gå ihop och som troget betalat sin hyra varje månad. Dom ska inte riskera att tvingas gå från hus och hem för att hyresmiljardärerna ska kunna bibehålla sina skyhöga vinster! Många av hyresvärdarna är verkliga storföretag. Deras mål är att maximera vinsten till ägarna. Det är otroligt starka motståndare vi talar om.

Om inte Hyresgästföreningen funnits för att ta den här fighten hade vi som hyresgäster inte haft en chans. Jag vill verkligen tacka för att ni har ordnat den här manifestationen här idag. Det är viktigt att vi är många som står upp emot de här absurda hyreshöjningarna. Tillsammans kan hyresgästerna faktiskt vara en oerhörd kraft!

Förra sommaren var risken stor att vi skulle få marknadshyror i Sverige – vilket på sikt kunde ha lett till att Hyresgäströrelsen utplåning. Det hade då blivit hyresvärdarna som själva bestämde hyran och förhandlingarna skulle steg för steg ha avskaffats! Vi såg till att stoppa marknadshyrorna i riksdagen! Självklart är jag som vänsterpartist stolt över vår roll i det dramat. Men en sak är säker – Utan Hyresgästföreningens stöd och opinionsbildning så hade vi inte kunnat vinna den striden!

Vi i Vänstern är glada över den samsyn och det samarbete vi har med Hyresgästföreningen. Tillsammans kan vi alla ta oss an även denna utmaning och vinna. För vi måste vinna. För alla hyresgästers skull.

För det finns massor av pengar och ekonomiska marginaler i hyresbolagen. Det gör det däremot inte hos Norrköpings ensamstående, pensionärer och unga!

Tack för mig!

 

Bild på Nicklas och manifestationen på första sidan i Norrköpings Tidningar tisdag den 29 nov. Även stort reportage på ett helt uppslag inne i tidningen.

Kopiera länk