Debattartikel

Cyniskt att avsluta ”Fairtrade City”

Vi måndagens kommunstyrelsemöte (9 januari) beslutade höger/SD-styret att avsluta arbetet med ”Fairtrade City”. Fairtrade är en internationell organisation som främst arbetar för rimligare arbetsvillkor och löner bland jordbruksarbetare i de fattigare länder som levererar mycket av våra matvaror. Själva årsavgiften är 25 000. I dag är 47 svenska kommuner och drygt 2 200 städer världen över medlemmar – men inte längre Norrköping. Vänsterns gruppledare Nicklas Lundström säger så här om beslutet:
– Jag tycker det är ett dumsnålt men också cyniskt beslut av högern och SD att sluta arbeta för mer fairtrade. Det handlar alltså helt enkelt om att Norrköping fram till i måndags såg till att upphandla mycket rättvisemärkta produkter och jobba för att öka medvetenheten om frågan.
– Egentligen är det för kommunen om mycket små insatser och pengar vi pratar om. Och man ska inte överskatta hur mycket skillnad just vi gör. Men det är också så att rimliga arbetsvillkor och löner för de miljarder bönder i utvecklingsländer som förser oss med mycket av våra matvaror är livsviktigt för dem. Jag hoppas verkligen inte att högern och SD nu kommer att köpa in färre rättvisemärkta varor till kommunen också.
Nicklas Lundström
Kopiera länk