1 Maj

1 majtal – Nicklas Lundström

1 Maj 2023

Jag heter Nicklas Lundström och har det finaste förtroende jag fått i mitt liv – att vara gruppledare för vänstern i Norrköping!

Jag vill börja med att tacka alla för den fantastiska valrörelse vi gjorde förra året! Jag är säker på att alla ni som står här gjorde en insats. Allt ifrån att ringa väljare eller stå i valstuga till att vara aktiva på sociala medier eller prata med vänner. Tillsammans gjorde vi ett valresultat på 9%. Det är det tredje bästa valet någonsin för Norrköpingsvänstern!

Men – Trots våra framgångar tog en ohelig alliansen mellan Moderaterna och SD makten i Norrköping – med hjälp av Liberalerna och KD. Och det gör mig rädd på riktigt.

SD är ett i grunden rasistiskt och högerreaktionärt parti. Nu visar högern det vi alltid varnat för – dom har inga problem att samarbeta med rasister så länge dom får bedriva sin nyliberala nedskärningspolitik.

Och SD själva – som ibland påstår att dom bryr sig om välfärd och äldreomsorg – Har såklart inga problem med högerns välfärdsslakt!

Hittills har SD i Norrköping attackerat Pride, kritiserat feminismen och kämpat för att könsneutralt språkbruk inte ska införas i föräldralagen.

Det visar tydligt vilken reaktionär skitbrun politik dom egentligen vill ha! Det gör mig rädd för många av mina vänners skull, och för allas vår framtid!

Jag ska nu prata om något av det som de blåbruna hunnit försämra i vårt stackars Norrköping på bara ett halvår: Klimatet, Äldreomsorgen, Skolan och Kulturen.

Klimatet
Klimatet är vår tids, och mänsklighetens, stora ödesfråga. Direkt efter valet stoppade dom blåbruna Holmens stora vindkraftsprojekt som skulle ha fördubblat kommunens elproduktion! Det är inget annat än ett totalt svek mot vår planet och mot kommande generationer!

De som varit mest drivande är Liberalernas Kommunalråd Reidar Svedahl och SD. Dom sprider faktiskt konspirationsteorier om vindkraft och klimatförändringar. Istället vill dom ha ännu mer biltrafik och fortsätta subventionera charterflygplatsen med dina skattepengar.

Stoppet för all Vindkraft är en katastrof också för industrin. Elbristen hotar 1000-tals jobb på våra stolta sågar och pappersbruk! Dom Blåbruna är industrins värsta fiender.

Vänsterns alternativ är en storsatsning på förnyelsebar el och klimatomställning. Vår vision är att bygga om Norrköping till en klimatsmart industristad!

Äldreomsorgen
Jag blir både sorgsen och förbannad av de blåbrunas brutna vallöften om äldreomsorgen! Moderaternas ledare, Sophia Jarl, lovade att höja bemanningen inom demensomsorgen igen om hon vann valet. Det löftet har blivit en lögn! Nu skär dom istället ner på personalen.

Dessutom hotar dom med att avskaffa rätten till att arbeta heltid och ha en sammanhållen arbetstid för alla som jobbar i äldreomsorgen. Det vittnar om ett djupt förakt mot den stora majoritet kvinnor som arbetar där och faktiskt bär vårt samhälle på sina axlar!

Här har SD återigen visat att dom aldrig håller sina löften när det gäller välfärden. Det blev inga höjda löner som dom lovade i valrörelsen.

Vi står fast vid våra löften – kraftfullt höjda löner inom äldreomsorgen – och en värdig ålderdom för alla!

Skolan

Den största frågan i Kommunen just nu är dom Blåbrunas attack på skolan. Nu är deras mål att skära ner med nästan 50 miljoner – bara i år! Hittills har man infört anställningsstopp, planerar nedläggning av skolor och förskolor, samt har börjat prata om uppsägning av personal!

Deras mål är tydligt, den kommunala skolan ska skrotas och riskkapitalisterna tillåtas ta över helt. Men jag är fullt övertygad om att det inte finns en enda elev, lärare eller förälder som håller med om att skolan har för mycket resurser.

Vi säger blank nej till ytterligare nedskärningar, skolan behöver såklart mer – inte mindre pengar!

Kulturen
De blåbrunas kulturpolitik innebär en kulturskymning. Sophia Jarl har stolt sagt att hon vill göra Norrköping till en tråkigare stad. Och det verkar tyvärr vara ett vallöfte hon faktiskt tänkt uppfylla!

Kulturen har drabbats av stora sparkrav. Konserthuset Louis De Geer vill man privatisera. De hotar med att skrota både filmfonden och biografen Cnema – samt skära ner på biblioteken!

Det är så jävla dumt partikamrater! En av Norrköpings verkliga styrkor, en del av stadens själ, är ju det bubblande kulturlivet! Det berikar våra liv!

Vi i vänstern står nu upp för tillgänglig kultur, bred bildning och att kulturen ska vara fri från politisk detaljstyrning!

Jarnvall
Jag måste också säga några ord om SD:s Christoffer Jarnvall som nu är med och styr kommunen. Han sålde i början av 2000-talet hemligstämplad försvarsinformation om en helikopterupphandling till ett utländskt företag – och fick bra betalt för det.

Det företaget vann upphandlingen – det blev den sämsta affären i försvarets historia. För våra skattepengar köptes nästan oanvändbara helikoptrar för 20 miljarder!

Låt mig vara mycket tydlig – Jag anser att Christoffer Jarnvall närmast begått landsförräderi. Han är helt opålitlig och bör absolut inte ha tillgång till känslig information om vår kommun. Jarl och högerstyret vill inte ens säkerhetspröva honom…

Nån jävla ordning ska det väl ändå va’ i en kommun!

Det är alltså bistra tider i kommunpolitiken. Men jag känner ändå hopp när jag står här med er idag i regnet!
Trots högerpropaganda och rasism så står vi här.
Vi kommer inte att vika en tum!
Vi har rätten och rättvisan på vår sida!

En dag ska vi segra, Och blir det inte imorgon så fortsätter vi att kämpa för det som är rätt ändå!

Tack för mig!

Kopiera länk