Kommunpolitik

Nja till ny riktlinje för kommunekonomin

Kommunstyrelsen ställde sig vid sitt möte 15 maj bakom en ny ”riktlinje för god ekonomisk hushållning” för Norrköpings kommun. Riktlinjen ska sedan slutgiltigt beslutas av kommunfullmäktige.

Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet var den ende som ville ändra i förslaget till riktlinje och säger då här:

– Denna nya styrning av kommunens ekonomi är i grunden bra. De gamla riktlinjerna tyckte vi illa om för att de var stelbenta och tvingade fram nedskärningar. Dessutom klarade inte ens de styrande partierna att hålla de reglerna. Den nya riktlinjen ger större utrymme för politiska beslut.

– Vi i vänstern är det enda parti som vill ändra i förslaget till nya riktlinjer. Enkelt förklarat handlar det om att kommunen nu kan använda sitt stora sparade kapital till vad man vill, så länge sparandet är minst 50% av de totala intäkter vi har varje år.

– Vi föreslog istället att det skulle räcka med besparingar på 45% av intäkterna. Anledningen är att vi de kommande åren riskerar en djup kris i Norrköpings skolor och äldreomsorg med underskott på 300 – 600 miljoner per år. Om inte regeringen skärper sig och ökar statens bidrag kommer våra äldre och barn att drabbas av ett stålbad. Då behövs utrymme för att försvara välfärden och slippa avskeda lärare och undersköterskor. Man ska också komma ihåg att bara 65 kommuner i landet har mer sparat än Norrköping och hela 225 har mindre.

Läs v´s yrkande här

Kopiera länk