Skolan

Skolnedläggningarna beror på ett systemfel

I onsdags presenterade Borgerlig Samverkan och Sverigedemokraterna ett förslag om att lägga ner hela 5 förskolor och 3 grundskolor i Norrköping. Beslutet ska fattas av Utbildningsnämnden redan på tisdag (30/5). Vänsterpartiet i Norrköping är kraftigt kritiskt till både processen och nedläggningarna. Man har inte överhuvudtaget informerat eller diskuterat detta innan – varken med övriga partier, personal, föräldrar, elever eller barn. Elin Melander, ledamot i Utbildningsnämnden kommenterar:

– Nedläggningarna beror på ett systemfel i den svenska skolan. Kombinationen av friskolereformen, det fria skolvalet och kommunaliseringen har fått katastrofala konsekvenser och alla barn får helt enkelt inte längre en likvärdig utbildning. För oss i Vänsterpartiet är det självklart att alla skolor ska vara bra skolor, också den som ligger närmast.

– När Utbildningsnämnden nu på tisdag nu ska besluta om att lägga ner skolor och förskolor är det ett resultat av att friskolorna gynnas i dagens system. Elevpengen gör att man tjänar mest pengar på att ha stora klasser och lite personal, gärna med låga löner. Det är därför friskolorna oftast ligger i centrum där de kan ha stora klasser medan kommunen måste ta ansvar också för landsbygden där klasserna är mindre och ekonomin sämre. Kommunen måste dessutom vara beredd att ta emot elever från friskolor som går i konkurs eller läggs ner. Dessutom väljer friskolorna i praktiken i stor utsträckning bort kostsamma elever med behov av särskilt stöd.

– Men självklart måste Norrköpings politiker också ta ansvar för friskolesystemets konsekvenser. Om den politiska viljan finns kan man lyssna på eleverna och föräldrarna och helt enkelt slopa nedskärningskraven på skolan. Det kommer vi att göra i vårt budgetförslag. Att prioritera barnen är att prioritera Norrköpings framtid.

 

Kopiera länk