Skolan

Elin Melander talade på manifestationen mot skolnedläggningarna den 18 juni

TAL MOT SKOLNEDLÄGGNINGAR!

Det som skett i Norrköping är ett tydligt exempel på att skolan har för lite resurser. Istället för att fatta genomtänkta beslut på välgrundade underlag, stressas nu ogenomtänkta besparingar igenom.

Skolor ska läggas ner, personalen minska och klasserna ska bli större!

För Vänsterpartiet är detta oacceptabelt.

Vi vill se ett utbildningssystem i Sverige, och i Norrköping där behoven styr resursfördelningen.

Ett utbildningssystem som är jämlikt, och ger varje barn och elev goda möjligheter att utvecklas och få sina behov tillgodosedda.

Ett utbildningssystem som inte gör om 1990-talets misstag. Nedskärningarna i den offentliga sektorn i början av 1990-talet dränerade den allmänna skolans resurser.

Skolan måste få arbetsro från ständiga nedskärningar.

Men allt kan inte göras i Norrköpings kommun. Staten måste skjuta till mer pengar och skolpengen ändras.

Vänsterpartiet vill att skolpengen görs om, från en peng per elev till en för varje klass. För vi vet att kostnaderna för att bedriva undervisning är i stort sett desamma oavsett klassens storlek,  Idag har vi ett system där stora klasser går med överskott och mindre klasser med underskott.

Skolor med hög lärartäthet och mindre klasser missgynnas med skolpeng, medan skolor med låg lärartäthet och stora klasser gynnas.

Skolor på landsbygd och skolor med elever med behov av mindre undervisningsgrupper är också förlorarna i detta system.

Eller som här i Norrköping där skolor med mindre klasser läggs ner för att det inte anses ekonomiskt hållbart att driva dem.

Det finns en anledning till att nästan alla friskolor ligger i centrala Norrköping. Här kan de fylla sina klasser till bredden och ta ut så mycket vinst som möjligt.

Därför måste skolpengen avskaffas för en klasspeng som jämnar ut skillnaderna mellan skolorna och möjliggör mindre klasser.

Som en gång i tidigare elev på Sandtorpsskolan och Åbymoskolan i Åby kan jag inte låta bli att reflektera över hur Norrköpings kommun sköter sina skolor.

Båda dessa skolor är nu rivna, jämnade med marken efter att de på grund av eftersatt underhåll förfallit. Bara den ena återuppbyggd.

Nu står vi åter igen inför samma situation. Men denna gång skolor som är i ett så dåligt skick att de läggs ner för att det är billigare, än att behöva lägga stora pengar på att bygga nytt eller renovera.

Norrköpings kommun måste bli bättre på att ta hand om sina skolor och bygga skolor som håller för framtiden istället för vad som är billigast här och nu.

Det är dags att göra upp med det kortsiktiga ekonomiska tänkandet.

Från Vänsterpartiet är kravet tydligt, gör om gör rätt!

Riv upp beslutet om nedläggning av skolor,

Riv upp beslutet om större klasser,

Tillför utbildningsnämnden mer pengar

Spara inte på barnen, de förtjänar en bättre framtid.

Tack!

Kopiera länk