Kultur

Kulturstaden under attack

Höger/SD-styrets angrepp på Norrköpings kulturliv har fått konsekvenser och skapat debatt på riksplan. En uppmärksammad debattartikel i DN om nedskärningarna av Stefan Jonsson och att artisten Tomas Andersson Wij bojkottar Norrköping och uppmanar sina artistkollegor att göra detsamma har höjt temperaturen ytterligare. Nicklas Lundström, gruppledare för vänstern i Norrköping ger kritikerna rätt:

– Det är tyvärr fullt förståeligt att artister bojkottar Norrköping på grund av höger/SD-styrets mycket systematiska attack på Norrköpings kulturliv. Sophia Jarl vill helt tydligt begränsa eller lägga ner den gemensamt finansierade kulturen och låta enbart kortsiktigt vinstmaximerande reklamkultur finnas kvar. Det är en fattig syn på kulturen som garanterat kommer att göra att nya artister och konstnärer aldrig ens får en chans i Norrköping.

– Högern och SD har hittills lagt ut Louis De Geer till försäljning, hotat symfoniorkesterns finansiering, skurit ner på kulturen och nu senast lagt ner hela Kultur- och fritidskontoret som ska uppgå i det nya ”Tillväxt och utvecklingskontoret”. Men det är bara en del av frontalangreppet, de hotar också att lägga ner den kommunala biografen, skrota filmfonden och filmsatsningen, införa avgift på museerna och skära ner ännu mer. Det är klart Norrköpingsborna är förbannade.

Nicklas Lundström

Kopiera länk