Vård- och omsorgsnämnden

Vård och omsorgsnämnden – Privatiseringar och nedskärningar

Den 15 november sammanträdde Vård- och omsorgsnämnden i Norrköping. Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna fortsatte att förverkliga sin politik med nedskärningar och privatiseringar. Nicklas Lundström är gruppledare och ledamot i nämnden för Vänsterpartiet:

– Det tyngsta beslutet i onsdags var att höger/SD-styret klubbade igenom att äldreomsorgen ska få över 90 miljoner mindre än förväntat nästa år. De nedskärningarna kommer att slå hårt mot framförallt den redan underbemannade och stressade hemtjänsten. Att högern och SD nu dessutom väljer att sluta skjuta till pengar i takt med att befolkningen blir äldre gör att äldreomsorgen riskerar stora underskott nästa år.

–  Det andra dåliga beslutet var att högern och SD valde att gå tillbaka till att betala de privata hemtjänstföretagen för klockad tid istället för den beslutade tiden hemma hos de äldre. Det betyder att man återinför den stressande minutjakten för undersköterskorna i både vår egen och den privata hemtjänsten Dessutom ökar möjligheterna att fuska med tiden – för vi har sett att den utförda tiden har minskat kraftigt hos de privata sen man började med beslutad tid. Det här är dåligt för verksamheten och riktigt dåligt för de anställda. Det är bara ytterligare ett sätt att gynna privata välfärdsprofitörer.

 

Kopiera länk