Kriminalitet

Montera inte ner rättsstaten

Den 8 januari hölls det första kommunstyrelsemötet för 2024. Ett av ärendena som hanterades var ett yttrande från Norrköpings kommun över regeringens förslag om att införa så kallade ”Säkerhetszoner”. Förslaget innebär i praktiken ett införande av visitationszoner där man i vissa områden under viss tid ska kunna visitera medborgare och undersöka bilar utan egentlig brottsmisstanke. Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet kommenterar:

– Gängkriminaliteten och det extrema våldet är utan tvekan ett akut samhällsproblem. Men det gör också att politiker faktiskt riskerar att gå för fort fram och lättvindigt rucka på rättsstatens principer. Problemet är att regeringen nu faktiskt vill införa hårdare lagar mot alla medborgare som råkar bo i ett utsatt område. Systematisk kroppsvisitering av oskyldiga är ingen liten sak och lär inte öka tilltron mot polisen och samhället i dessa områden. Det riskerar till och med att göra det lättare för gängen att rekrytera. Sverige bör inte låta gängens våld få oss att införa två olika lagsystem för människor beroende på var de bor. Tyvärr blev vi i vänstern helt ensamma i kommunstyrelsen om att tycka att säkerhetszoner är en dålig idé. Men vi kunde i alla fall gå rakryggade därifrån.
– Kommunstyrelsen beslutade också om att upphandla narkotikasök med hundar på våra skolor. Gängkriminaliteten ska bekämpas med alla legala medel och vi vet att de rekryterar allt yngre barn. Samtidigt är detta definitivt inte en kommunal kärnverksamhet och det finns tveksamheter kring om det alls är effektivt. I slutändan gick vi med på att prova detta under en treårsperiod. Därefter måste det såklart utvärderas ordentligt för att se om man hittat droger och om det kunnat rädda några barn från gängkriminaliteten.
Kopiera länk