Kultur och fritid

Nu nedmonteras fritidsgårdarna

Vid Kultur- och Fritidsnämndens sista möte för året den 14 december fattades beslut om internbudget. I den ska nämnden hantera rekordstora besparingar som beslutats av den styrande majoriteten, Sverigedemokraterna och Borgerlig samverkan. Där ingår en allmän nedskärning på  5,8 miljoner och en riktad nedskärning på fritidsgårdarna med hela 9 miljoner. Kultur- och Fritidsnämnden är redan innan hårt angripen vad det gäller besparingar och omorganisation och Vänsterpartiet sa nej till nedskärningarna. Mia Matsson är ledamot för Vänsterpartiet i nämnden och säger så här:

– Det Moderaterna och SD nu vill genomföra är den största nedskärning som någonsin gjorts på Norrköpings fritidsgårdar. Det kommer att handla om många uppsägningar och säkerligen nedstängningar av flera av gårdarna. Konsekvenserna av en så här stor och framhastad besparing kommer att drabba Norrköpings barn och unga hårt redan under nästa år.

– Åtminstone i nämnden inser nog högerpolitikerna hur omöjligt det är att skära ner så mycket på så kort tid och de skjuter största delen av nedskärningen på framtiden. Det här har skapat enorm oro ute i verksamheterna och hos ungdomarna. Alla beslutsfattare borde, som jag har, få en klump i magen när en tänker på konsekvenserna av detta i oroliga tider med ökande gängkriminalitet och utsatthet långt ner i åldrarna. Vi  borde såklart istället satsa mer på de unga och inte lämna dem att driva runt vind för våg.

Mia Matsson, ledamot Kultur o Fritidsnämnden (V)
tel: 070 282 67 46

Kopiera länk