Kommunpolitik

Kommentar till Reidar-affären

Fredagen den 26 januari höll Reidar Svedahl, nyligen uteslutits från Liberalerna men fortfarande är kommunalråd i Norrköpings kommun, en pressträff. Den följdes av en pressträff från Borgerlig Samverkan om hur de ska agera framåt. Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström kommenterar:

–  De uppgifter som kommit fram är allvarliga. Svedahl hävdar att Borgerlig samverkan och Sophia Jarl varit mer inblandade i Marvikenaffären än vad de hävdar. Trots att hennes främsta anklagelse mot Svedahl varit just jäv i samband med Marviken. Marvikens ägare Niclas Adler har ju stämt Norrköpings kommun efter det att vi avbröt samarbetet med honom. Höga kommunföreträdare ska inte förhandla med honom under rättstvisten. Det kan skada rättsprocessen och göra att kommunen riskerar att stå utan försäkringsskyddet på 50 miljoner om vi måste betala skadestånd. Alltså en situation där enskilda politikers agerande kan kosta skattebetalarna riktigt dyra summor. Det är fortfarande inte klarlagt hur Borgerlig samverkan och Sophia Jarl agerat.

– Nu hoppas jag att de styrande partierna inser att oppositionens förslag på en oberoende granskning av Marvikenaffären verkligen behövs. Det måste bli glasklart för alla vad de ledande politikerna haft för kontakter, vad de vetat och hur de agerat. Hela sanningen måste fram om någon sorts trovärdighet för detta kommunstyre ska kunna återupprättas. Låt mig vara tydlig, det handlar inte enbart om Reidar Svedahl, jag anser att hela höger/SD-styrets agerande under den här krisen mycket allvarligt skadat kommunens förtroende och rykte.

 

Kopiera länk