Fritidsgårdarna

Vänsterpartiet kämpar för fritidsgårdarna i Norrköping

Åby fritidsgård kan kanske räddas
Idag 15 februari hade kultur- och fritidsnämnden möte och fattade beslut om den största nedskärningen på fritidsgårdar i Norrköpings historia. På sittande möte beslutade dock Borgerlig samverkan och SD att en del av ärendet, nedläggningen av Åby fritidsgård, skulle återremitteras för att komplettera underlaget. Mia Matsson, Vänsterpartiets ledamot i nämnden kommenterar:
– Vi har hela vägen varit emot massnedläggningen av fritidsgårdar. Idag saknades i beslutsunderlaget både barnkonsekvensanalys och socioekonomisk analys. Höger/SD-styret väljer alltså att dra ner på fritidsgårdarna i Hageby och Marielund samt stänga ner i Klockaretorpet.
Det handlar om stadsdelar som är eller har varit på polisens lista över utsatta områden. Fritidsgårdarna kan såklart aldrig ensamma lösa det fruktansvärda gängvåldet, men jag som jobbar på fritidsgård kan ju se att vi räddat många ungdomar som annars kunde ha hamnat i grov kriminalitet.
Också Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström deltog på mötet och säger:
– För det första så styrs hela kommunen idag av borgerlig samverkans politiska program beslutat av kommunfullmäktige. Där lovar de norrköpingsborna att ” utveckla kommunens fritidsgårdar med fokus på tillgänglighet både geografiskt och genom ökade öppettider”. Nu bryter nämnden mot det politiska programmet och därför måste det här beslutet enligt oss tas i kommunfullmäktige.
– För det andra så måste jag hylla Åbyborna och deras föreningsliv som mobiliserat för att rädda någon sorts fritidsverksamhet för unga där. Med opinionsbildning och omkring 2500 namnunderskrifter fick de styret att skjuta upp det nedläggningsbeslutet. Nu hoppas jag att höger/SD-styret uppfyller sitt löfte om en seriös dialog med den lokala föreningslivet och att de är beredda att skjuta till de pengar som behövs.
Ett dråpslag för fritidsgårdarna

Den 8 februari blev det offentligt hur högerstyret och SD har tänkt verkställa den största nedskärningen på fritidsgårdar i kommunens historia. Förslaget som läggs fram för beslut på Kultur- och Fritidsnämnden den 15 februari. Vänsterpartiet har kämpat mot nedskärningen ända från flytten av fritidsgårdarna från Utbildningsnämnden till Kultur- och fritidsnämnden i augusti 2023.

 

Vänsterpartiet lämnade idag (8/2) in en interpellation till kommunfullmäktige för att ställa höger/SD-styret till svars för nedläggningarna. Nicklas Lundström, gruppledare för partiet säger:

 

– Jag blir djupt besviken över att högern och SD går fram med i princip samma brutala nedskärning som media skrev om förra veckan trots protesterna som pågått sedan dess. Särskilt tänker jag på att man väljer att lägga ner Borgsmo fritidsgård trots att Klockaretorpet så nyligen som 2021 räknades som ett utsatt område av polisen. Det var kraftfulla insatser från kommunen, inklusive fritidsgården, i samarbete med föreningslivet som vände utvecklingen. Nu väljer kommunen att dra sig tillbaka och det kan bli direkt farligt.

– Vi har nu lämnat in frågor om nedläggningarna till kommunfullmäktige i slutet av februari. Vi vill bland annat veta hur nedläggningarna stämmer med Borgerlig Samverkans löfte om att utveckla fritidsgårdarna samt med barnkonventionen. Dessutom frågar vi om vad tanken är gällande Åbys många barn och unga som inte har nära till andra fritidsgårdar.
Kopiera länk