Flygplatsen
Ett flygplan över Norrköpings rådhus.

Opinionen svänger om flygplatsen

Vid kommunstyrelsens sammanträde den fjärde mars hanterades två E-förslag från medborgare gällande att avsluta kommunens engagemang i flygplatsen. Det första förslaget handlade om att låta det privata näringslivet bekosta flygplatsen om de vill ha kvar den och det andra om att helt enkelt lägga ner den. Vänsterpartiet röstade för båda förslagen. Nicklas Lundström, gruppledare för partiet i Norrköping kommenterar:

–  Opinionen kring flygplatsen svänger nu enligt min bedömning. Kommunen införde nyligen E-förslag och de två första som fått stöd av så många medborgare som krävs för att de ska hanteras politiskt i Kommunstyrelsen handlade om att avveckla den. Dessutom har nu både Miljöpartiet och Centerpartiet anslutit till Vänsterpartiets linje om att sluta skattesubventionera flygplatsen. Tyvärr avslog borgerlig samverkan och SD med stöd av S ändå bägge förslagen.

– Höger/SD-styret talar ju ständigt om att det är tuffa tider och att välfärden måste genomgå ett stålbad. Men samtidigt som de genomför stora nedskärningar på skola, äldreomsorg och kultur vill de inte ens diskutera om det är rimligt att fortsätta subventionera en klimatskadlig charterflygplats med omkring 30 miljoner per år. Moderaterna har redan svikit vallöften om att utveckla fritidsgårdarna och öka bemanningen inom demensomsorgen medan flygplatsen tydligen är helig. Att rädda Fritidsgårdarna i Åby och Klockaretorpet skulle bara kosta drygt 5 miljoner i jämförelse.

Nicklas Lundström, Gruppledare (V) Norrköping

Kopiera länk