1 Maj

1 majtal av Nicklas Lundström

Partikamrater! Socialister, Feminister!
Jag heter Nicklas Lundström och är gruppledare för Vänsterpartiet här i kommunen.

Gängvåldets mörker ligger tungt över Norrköping. Den 14 april sköts en 16-årig kille ihjäl i Navestad. Dom mördar barn nu. Han verkar inte ha varit kriminell utan bara släkt med nån som var det. Det är så fruktansvärt att också vänner, familj, till och med mammor mördas…

Bara hittills i år har Norrköping haft 5 försök till eller utförda sprängningar, 3 mordbränder, 3 mordförsök och ytterligare 10 skjutningar kopplade till gängkriminalitet. Detta får vi aldrig acceptera.

Vad gör då Moderaterna och SD som styr både i vårt stackars Norrköping och i Sverige Riksdag? Jo dom häller bensin på elden. Låt mig vara glasklar – de blåbrunas nedskärningar, fattigdomspolitik och ökade klassklyftor förvärrar gängvåldet.

Här i Norrköping ljög dom folket rakt i ansiktet när dom lovade att satsa på fritidsgårdarna, på barn- och unga, på skolan. Men vad har dom faktiskt gjort?

Dom har genomfört den största nedskärningen på fritidsgårdar i Norrköpings historia. Dom stänger tre gårdar, bland annat i Klockaretorpet och skär ner i Hageby och Marielund. Fattiga och utsatta stadsdelar där gängen är aktiva. Fritidsgårdar kan aldrig ensamma stoppa gängvåldet, men dom räddar en hel del ungdomar som annars kunde ha dragits in.

M och SD har skurit ner med över 75 miljoner på skolan och planerar nedskärningar på ytterligare 160 miljoner kommande två år. Hårdast drabbas eleverna med störst behov av stöd och störst risk att hamna snett.

Men inte nog med det – Dom skär också ner på föreningsbidrag, idrott, kulturskola, förskola och ungdomspsykiatri.

I riksdagen väljer samma partier att fortsätta skära i välfärden. Att passivt titta på när priserna på allt från mat till bussbiljetter, boende och el rusar i höjden. Fattigdomen, särskilt barnfattigdomen, ökar nu kraftigt.

Vi som samlats här idag förstår nog att sämre skola, färre fritidsaktiviteter och fattigdom och ökar utanförskapet och ilskan bland våra barn och unga. Det verkar polisen också veta.

Vet ni vad dom säger till mig varenda gång jag träffar dom som politiker? Jo – att det absolut viktigaste kommunen kan göra för att hjälpa dem är mer förebyggande arbete, Och att fånga upp utsatta barn och unga tidigt. Det är endast välfärden som kan stoppa rekryteringen till gängen.

Men Moderaterna och SD väljer alltså att göra precis tvärtom.

Ja, Jag blir förbannad. Jag önskar att jag kunde säga att Högern och Extremhögern inte vet vad dom gör. Men det är ju så här dom vill ha det. Ett kallt och hårt samhälle med bråddjupa klassklyftor och allt fler miljardärer. Det ökande våldet och repressionen tycker dom tydligen är ett pris värt att betala.

Vad kan vi i vänstern göra åt detta mörker, hur kan vi kämpa för en ljusning vid horisonten?

Årets 1 maj-paroll är ”Ta tillbaka kontrollen”. Och det är just så vi både kan vinna striden mot gängkriminaliteten och bygga ett starkare välfärdssamhälle.

Alltför många norrköpingsbor oroar sig med rätta för kriminaliteten. Därför behövs faktiskt fler poliser och stränga straff för sånt som sexköp och gängkriminalitet. Fler gängkriminella ska arresteras och buras in.

Men det är ju faktiskt den enkla delen. Att se till att dom inte ersätts av nya generationer – arga och desperata unga män. Det är den större uppgiften. Men så jäkla svårt som många påstår är det faktiskt inte. Det handlar om klassisk och konkret vänsterpolitik.

Samtliga vinstjagande kapitalister ska slängas ut ur skola och förskola. Rejält med pengar och personal måste till. Så kan vi bygga en jämlik skola där varje barn får språk, kunskaper och gemenskap som ger dom möjlighet till ett gott liv.

Det ska finnas gott om gratis fritidsaktiviteter för barn och unga i varenda stadsdel – så dom kan använda sin energi på ett positivt och utvecklande sätt. Föreningsliv, kultur och civilsamhälle ska stärkas – särskilt i utsatta områden.

Vi ska storsatsa på just dom stadsdelar som högern och SD vill överge! Navestad, Hageby, Marielund och Klocket ska rustas upp och där ska finnas jobb, mötesplatser, vuxenutbildning och välfärd!

Och när det gäller dom redan gängkriminella? Jo, vi ska se till att det finns bra avhopparverksamhet när dom tröttnar på den ständiga dödsskräcken. Vi ska se till att bygga en seriös kriminalvård där man kommer ur fängelset med bättre möjligheter i livet än när man kom in!

Men framförallt ska vi se till att bygga ett jämlikt samhälle igen – Där alla som kan har ett bra arbete med rimlig lön, Där barnfattigdomen är utrotad, Där välfärden är stark och där varje medborgare har råd att leva ett gott och fritt liv. I ett sånt samhälle, i ett mer socialistiskt samhälle, kommer de våldsamma gängen inte kunna rekrytera – ja, inte ens existera!

Och det har Sverige råd med. Visst kommer det att innebära högre skatt på banker och kapitalvinster. Och Sverige kommer inte längre ha flest miljardärer i Europa. Men det tycker vi faktiskt att det kan vara värt!

Så stoppar vi gängkriminaliteten!
Så tar vi tillbaka kontrollen!
Så bygger vi Sverige och Norrköping starkt igen!

Avslutningsvis vill jag bara säga:
Det är bara vi i vänstern som tydligt står på både Ukrainas och Palestinas sida. På folkrättens sida oavsett om angriparen är Ryssland eller Israel.
Nej till alla angreppskrig, till all ockupation och allt mördande av civila!

Leve Ukraina! Leve Palestina!

Tack för mig!

Nicklas Lundström
Kopiera länk