Debattartikel

Debattartikel i Folkbladet: ”Ni får tåla granskning”

Nicklas Lundström: Folkbladet tog in min senaste kritik mot ”Leksell Social Ventures”. Företaget som ska göra 20% i säker vinst på att göra socialtjänstens jobb i Norrköping. När jag diskuterade med företaget på deras officiella sida vägrade dom inte bara svara på frågor, dessutom ballade dom snabbt ur som någon sorts internettroll. Och sedan tog dom inte bara bort konversationen utan blockade mig också från sidan. Det var dumt gjort tycker jag.

Läs artikeln på folkbladet.se här.nicklaslumedlemsmötejan

Läs artikeln på folkbladet.se här.

Läs artikeln här:

DEBATT ”Leksell Social Ventures” är ett företag som medvetet gett sig rakt in i den heta svenska privatiseringsdebatten. Företaget slöt nyligen ett avtal med Lars Stjernkvists Kvartett som på fyra år kan ge företaget 2 miljoner skattekronor i vinst på en social investering på 10 miljoner. Ett företag som agerar så bör vara beredda på att diskutera saken och bli granskade. Men det är tyvärr inte Leksells melodi.

Att jag och Vänsterpartiet i Norrköping varit skarpa kritiker av avtalet mellan Stjernkvist och Leksell har nog inte undgått någon. Häromveckan diskuterade jag avtalet med Leksell på deras egen Facebook-sida. En intressant diskussion även om jag kan tycka att företagets officiella Facebookkommentarer spårade ur ganska snabbt. Jag ställde också en hel del frågor som jag inte fick svar på. Häromdagen upptäckte jag att Leksell inte bara tagit bort hela konversationen utan dessutom spärrat mig från sidan.

Det är ganska problematiskt att på det sättet vägra delta i det demokratiska samtalet. Som folkvald kommunpolitiker är en av mina viktigaste uppgifter att se till att varje krona som du som Norrköpingsbo betalar i skatt används på rätt sätt. Jag tycker inte att vinstutdelning till Leksell är rätt , särskilt inte när det handlar om pengar som borde ha gått till att hjälpa utsatta barn och unga.

Några av de frågor som jag vill upprepa till Leksell eftersom jag aldrig fick några svar är: Var Leksell själva med och utformade reglerna för er egen vinst? I så fall är det rätt tveksamt och motsatsen till hur kommunen brukar sluta avtal med företag. Nämligen genom att ställa krav som företagen sen ska leva upp till istället för att företaget självt får utforma kraven.

När ni på Leksell sedan kallar oss som är kritiska till vinster i välfärden för ”planekonomianhängare” så blir jag också lite fundersam. Menar ni verkligen att det gäller den stora majoritet av svenska folket som faktiskt också är skeptiska till vinsterna?

Ni skrev också att ni redan innan projektet spenderat 2-3 miljoner på ”förberedelser”. Stämmer det verkligen? Det är inget som redovisats för oss folkvalda. Och det skulle ju innebära att ni faktiskt sysslar med välgörenhet vilket ni är mycket tydliga med att ni inte gör på er hemsida. Vad var det som kostade så mycket? Att skriva ett avtal på 11 sidor där jag misstänker att kommunen gjorde det mesta av jobbet?

Ni befinner er nu i det offentliga strålkastarljuset och ni får tåla både debatt och granskning, både av politiker och av journalister. Det är faktiskt skattebetalarnas pengar som nu bekostar er verksamhet.

Avslutningsvis – lite PR-tips från mig till er: tänk innan ni postar på Facebook och fundera om det verkligen är klokt att blockera Norrköpingsbornas demokratiskt valda företrädare. Det kan verka som att ni har saker att dölja.

Kopiera länk