artikel

Sabuni och alla dessa grundlagsvidriga förslag

Fick en länk till en artikel där det står att ”Integrationsminister” Nyamko Sabuni (FP) kan nu tänka sig att skapa en låglönemarknad där invandrade skall jobba för lägre löner och till sämre villkor. Hon vill också ha fler enkla, lågt betalda jobb för flyktingar.  Förslagen ligger väl i linje med tidigare folkpartistiska utspel, i samma anda så att säga. Språktesten skulle införas, rättigheter fråntas. Sabuni låtsas bry sig om invandrade kvinnor, men är egentligen bara intresserad av att skicka signaler om att invandrade behöver sättas åt. Och det bråttom, det finns nämligen andra som redan fiskar på samma vattennivå.

Hårdare krav verkar bli valrörelsens paroll. Men inte bara för invandrare, även pensionärer, sjuka och arbetslösa ska känna av regeringens politik, de befinner sig nämligen i periferin, de hör inte till regeringens ”välfärdens kärna”.

Ingen nyhet egentligen försöker Ali förklara för mig. Vi sitter i hans balkong i Ringdansen, solen skiner och Vrinnevi skogar frestar med sina vackra sting 500 hundra meter bort från hans oss. Har hunnit endast med två trappuppgångar, tänkte från början göra hela Guldringen på två timmar denna soliga lördags eftermiddan. Valrörelsen är verkligen igång och försöker nå dessa för mig och Vänsterpartiet viktiga grupper.  Sitter en lång stund hos Ali, som är utbilda arkitekt men som just nu (har egentligen gjort det i flera år kommer vi på efteråt) städar på en bemmannigsföretag .

Det är ändå vi som har betalat högerregeringens skattelättnads frosseri i form av lägre a-kassan, sämre villkor på försäkringssystemet, sämre stöd för våra barn i skolan, etc. fortsätter han. Vi kommer fram till att det vi svenskar behöver är en ny regering som ser till att vi och alla andra svenskar kan fortsätta bidra till att bygga än ännu bättre och solidariskt samhälle. Känner mig nöjd, det blev inte så många knackade dörrar men några få hängivna samtal skakade händer.

Ricardo Olivares, i NT-bloggen 2010-09-01 

Kopiera länk