artikel

Mubarak måste bort!

Den 8 februari deltog vänsterpartiet i en manifestation till stöd för den demokratiska revolutionen i Egypten. Här är talet som Nicklas Lundström höll i något bearbetad version:


Stöd Egyptens demokratiska revolution!

Stöd Egyptens demokratiska revolution!

Svensk borgerlig media och den svenska högerregeringen är mycket otydliga i sitt förhållningssätt till Mubaraks regim i Egypten. Medierna rapporterar väldigt kluvet om revolutionen. Trots en positiv liberal grundinställning till valdemokrati kan man inte förmå sig att verkligen stödja revolutionen. Man kommer hela tiden med invändningar om risken för islamisering eller att ”västvärldens intressen” kan hotas av revolutionen. Jag hoppas verkligen att västvärldens intressen hotas av revolutionen. För övrigt så vill jag inte höra till den ”västvärld” som tidningarna och politikerna talar om. Den västvärlden har ockuperat och utnyttjat mellanöstern åtminstone sedan 1800-talet. Dessutom blir de liberala journalisternas och politikernas oro för Egyptens demokrati och möjliga islamisering löjlig när man samtidigt ofta låter bli att kritisera Saudiarabien. En verkligt reaktionär diktatur som dock går i USA:s ledband och leverar sin olja i tid.

Som vanligt när det gäller mellanöstern så måste all politisk analys utgå från oljefrågan och USA:s imperialism. Västerlandets rikedom, inklusive Sveriges, bygger till stora delar på den billiga olja vi importerar från Mellanöstern. Att vi har kunnat göra det beror i grunden på att USA har köpt en rad korrumperade diktatorer i mellanöstern eller att man själva eller via Israel har ockuperat länder. Irak är naturligtvis det senaste och mest uppenbara fallet. Mubaraks regim är ett tydligt exempel på en köpt diktator som levererar naturgas och bevakar västs intressen i Mellanöstern. Det enda land i Mellanöstern som får mer ”militärt bistånd” än Egypten är Israel. Det lär inte fortgå i ett demokratiskt Egypten som enligt folkets vilja tar ställning mot Israel och bedriver en självständig utrikespolitik.

Egyptens folk ger mig hopp. Man visar tydligt att folket har makten om det väljer att ta den. Precis som vänsterpartiets kritik mot den tidigare regimen varit hård så måste vårt stöd nu vara tydligt. Jag vill uttala mitt starka stöd för den demokratiska revolutionen i Egypten. Allt annat är i dagsläget för fegt. Vad som kommer efter får man värdera då men Mubarak måste bort! I slutänden är valet det egyptiska folkets.

Nicklas Lundström

Ordförande Vänsterpartiet Norrköping

Kopiera länk