artikel

Solidaritet med Norge och AUF

Terrordådet i Norge känns svårgreppbart. Insikten om att det fruktansvärda verkligen har hänt och att de döda aldrig kommer tillbaka känns fortfarande svår att acceptera. 69 idealistiska barn och ungdomar mördade av en högerextremist. Barn och ungdomar som vi vänsterpartister delade mycket med. Vackra tankar om en bättre och mer jämlik värld, en gränslös solidaritet och ett självklart motstånd mot orättvisor, diskriminering och rasism. Barn och ungdomar som var mina kamrater. Självklart maler tankarna om hur det kunde hända och vad vi kan göra nu.

Förutom terroristen själv så kan man inte ge enskilda personer eller partier skulden för terrordåden. Däremot är det är uppenbart att det allt mer islamofoba och rasistiska debattklimatet i samhället var en förutsättning för terrordådet. Anders Behring Breivik skulle inta ha genomfört attackerna om han inte hade haft en antimuslimsk och antisocialistisk ideologi att motivera sitt våld med. När man läser Breiviks taffliga och föga originella manifest inser man snabbt att de idéer och den världsbild som motiverade terrordåden kommer från denna islamofoba ideologi som fått allt mer spridning i Europa. Huvudpunkterna är att en vänsterinriktad politiskt korrekt elit styr samhället och att dessa har förrått nationen genom att tillåta de ondskefulla muslimerna/invandrarna att ta över och förstöra det förut lyckliga europeiska samhället. Breiviks tolkning av dessa idéer är extrem men huvuddragen i det konspiratoriska och reaktionära tankarna återfinns hos Sverigedemokrater, fikabordsislamofober och högerpopulister över hela Europa. Också i Sverige har islamofoberna särskilt riktat sin kritik, som ofta slår över i hat, mot socialdemokratin och vänstern såväl som mot den primära måltavlan som är muslimer. Det är på grund av att dessa i grunden fascistiska idéer idag är så etablerade i Europa som terrordåden möjliggjordes och i terroristens huvud verkade motiverade och nödvändiga.

Tyvärr är det inte bara Sverigedemokrater och vardagsrasister som gjort att islamofobin spridit sig i Norden och Europa. Det finns en del liberala debattörer som argumenterar mot den växande islamofobin och främlingsfientligheten, all heder åt dem. Men det finns också liberaler, konservativa och massmedier som har öppnat upp för islamofobin och köpt stora delar av resonemnget. Tydliga exempel på detta är det extremt islamofoba debattklimatet i Danmark eller den retorik kring ”kriget mot terrorismen” som finns på många borgerliga ledarsidor. Denna ursprungligen amerikanska retorik som ofta glider över i ett svartvitt vi-mot-dom-tänkande har tveklöst bidragit till islamofobins genomslag i många människors tänkande. Det räcker här med att se på de aggressiva och militanta reaktionerna på terrordåden från ledarskribenter och analytiker i bland annat NT och DN. Dessa tidiga ”analyser” som ropade på ökad säkerhet och mer våld mot ”våra” fiender använde ett militärt och konfliktinriktat språk men försvann så fort man insåg att det inte var islamister utan en norsk reaktionär islamofob som låg bakom dåden. Tydligen är inhemsk fascism ett mindre hot än våldsam islamism i dessa borgerliga skribenters huvuden.

Eftersom de islamofoba idéerna var en förutsättning för terrorn så måste svaret ifrån alla som vill ha ett öppet, demokratiskt och tolerant samhälle vara att angripa dessa hatets idéer. Det vi som vänsterpartister kan göra för att bekämpa den nya fascismens idéer är främst att stärka vår politiska kamp mot rasism och för jämlikhet. I det islamofoba debattklimat som breder ut sig i Europa och Norden är det vår uppgift att tydligast stå för motståndet. Vi måste både på politisk och personlig nivå stå upp mot rasism och nyfascism var vi än möter den. Det är viktigat att vi allierar oss med andra antirasistiska krafter och att vi gör vårt bästa för att hålla rent från rasistiska glidningar både hos våra vänner och sympatisörer men också bland våra meningsmotståndare bland högern och liberalerna. Den reaktionära och islamofoba ideologi som växer på nätforum, ledarsidor och i människors medvetande måste konfronteras om vi ska kunna förhindra ytterligare terrordåd och en rasistisk samhällsutveckling.

Jag är stolt över att tillhöra ett parti och en rörelse som aldrig bidragit till att stärka den islamofoba ideologin och som alltid kommer att säga emot.

Ordförande Nicklas Lundström

Kopiera länk