Inga gluggar i munnen

Det är hög tid att sätta stopp för marknadstänkandet i tandvården. År 1999 avskaffades prisregleringen för tandvård. Sedan dess har priserna stigit med över 80 %.
Priset för samma behandling kan variera med flera hundra procent hos olika tandläkare. Vi förväntas själva shoppa runt och jämföra för att hitta den billigaste och bästa tandvården. Det är i praktiken omöjligt. Tandläkare sätter inte ut sina priser i annonser. De meddelar först när undersökning och inte sällan också behandling är genomförd vad det kommer att kosta. Ska man då byta och betala en gång till för att hoppas få ett bättre pris? Eller ska man behöva åka till Tallin eller Bangkok för att handla billigt? Hur många kan då prata med tandläkaren? Och vad kostar resa och uppehälle?

Tandvård borde betraktas som vilken annan vård som helst. Vänsterpartiet vill att kostnaderna för tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet för sjukvården. Så att ingen ska behöva avstå från tandvård av ekonomiska skäl. Det kan nämligen bli mycket dyrt i slutändan. Eller betyda att man tvingas leva med gluggar i munnen och få sociala problem.
Vänsterpartiet vill också införa kvalitetssäkring i tandvården och obligatorisk garanti för utförda arbeten. Tänderna är en del av kroppen och tandvård bör vara en självklar del av den allmänna hälso- och sjukvården. Göran Persson har flera gånger uttalat sig för en tandvårdsreform. Vi hoppas att socialdemokraterna är beredda att genomföra en sådan tillsammans med oss i Vänsterpartiet.

Rodi Ailert, gruppledare, Vänsterpartiet Norrköping

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *