artikel

Så här tycker Vänsterpartiet om vår gemensamma budgetförslag

Finanskriserna är en ständigt återkommande del av kapitalismen. Det som kännetecknar alla finanskriser är att vanliga människor som aldrig varit inblandade i besluten får betala dyrt för dem.

  

Ordförande, kf-ledamöter och alla ni som lyssnar!

Finanskriserna är en ständigt återkommande del av kapitalismen. Det som kännetecknar alla finanskriser är att vanliga människor som aldrig varit inblandade i besluten får betala dyrt för dem. Det är vår försörjning, våra liv som påverkas. Vi skattebetalare får allt oftare gå in med våra pengar för att lösa ut krisen och ta det ansvar som finansaktörerna inte vill ta. Problemet med att vinsterna privatiseras medan förlusterna socialiseras kvarstår.

Det måste bli en ändring. Vi rödgröna antar utmaningen att hitta en väg att stoppa denna orättvisa utveckling. De som har försatt oss i det här ska inte längre få diktera lösningarna. Vi tar själva ansvaret när vi tillträder som rödgrön regering efter valet om ett år.

Idag presenterar vi rödgröna här i Norrköping kommunens budget för 2010-2013. Norrköpingsborna kan känna sig trygga. Vänsterpartiet har tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet tagit ekonomiskt ansvar under hela mandatperioden.

Det jag framförallt vill framhålla är att vi de två senaste åren avsatt 60 miljoner kr/år för investeringar, 30 miljoner till pensionerna och att vi har lagt undan totalt 260 miljoner i en konjunkturfond som vi kan använda om tiderna försämras ytterligare. Det är en mycket god grund för framtiden.

Det senaste årets ekonomiska kris har inneburit sämre skatteunderlag och mindre statsbidrag. Det har tvingat kommunerna att minska budgeten och det har fått till följd neddragningar i verksamheterna också här i Norrköping. För att inte drabba de redan utsatta så riktar vi nu de nödvändiga neddragningarna främst mot den tekniska sektorn. Därmed värnar vi barn, unga och de norrköpingsbor som är i behov av stärkande insatser.

Det innebär att vi nu presenterar en budget med få besparingar i och riktade satsningar på välfärden, på klimatet och på åtgärder för att motverka ungdomsarbetslösheten.

I välfärdspaketet satsar vi på vård, skola och social omsorg. Vår ambition är att bibehålla kvaliteten i verksamheten. Det känns bra att vi nu kan motverka de nedskärningar som vi tvingades till i vårens tilläggsbudget inom vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde.

 

För det första garanterar vi fler händer i vården. Vi återställer bemanningsnivån på våra särskilda boenden. Vi kan alltså återanställa undersköterskor och sjuksköterskor bl a på våra äldreboenden. Vi kan bemanna upp nattetid, något som är helt nödvändigt för en trygg omvårdnad dygnet runt. Genom rationaliseringar kan vi utveckla hemtjänsten med fördubblad förflyttningstid och längre tid hemma hos varje brukare att användas som "egen tid" där brukarna själva kan bestämma innehållet. Vi kan också vidareutveckla äldreomsorgen till att omfatta en värdig omsorg även för våra äldre invandrare.

Vänsterpartiets syn är att vi inte har råd att låta bli att satsa på en god kvalitet på den verksamhet som tar hand om våra äldre och funktionshindrade. Och vi har absolut inte råd att göra oss av med våra medarbetare. Det är alltid dåligt att säga upp personal och ännu sämre att göra det i arbetslöshetstider. Nu tryggar vi personalen, dvs de kvinnor som burit och bär en stor börda för att garantera kvaliteten i vår verksamhet.

Vi fortsätter också att garantera heltidssysselsättning som en rättighet och deltid som en möjlighet.

För det andra satsar vi på kompetensutveckling. Vård- och omsorgsnämnden antar de nya utmaningar som våra medarbetare ställs inför. Flera och mer komplexa behov bland våra brukare kräver en personal med kompetens som matchar dessa utmaningar. Vi intensifierar våra utbildningsinsatser. Det innebär också att vi skapar fler jobb, framförallt för ungdomar som nu går vårdutbildningarna. De får utbildningsvikariat – en språngbräda in till fasta anställningar.

För det tredje säkerställer vi de insatser som behövs för att utöka verksamheten i nivå med de behov vi ser i år och framöver. Bla öppnar vi ett nytt äldreboende, Söderport i Hageby nästa år och vi utökar den dagliga verksamheten inom handikappomsorgen.

Dessutom fortsätter vi att satsa på förebyggande verksamheter. Vi har tillsammans med Barn- och ungdomsnämnden och Socialnämnden långtgående planer på att skapa skola och boende i Kuddby för unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det ligger ett uppdrag sen något år tillbaka hos våra tjänstemän att ta fram mål och metoder för verksamheten och ett realistiskt förslag på om- och tillbyggnad samt en budget för hela kostnaden. Realistiska planer till skillnad från alliansen som anslår medel, men som inte  kan beskriva vad medlen är till för.

Ja…. Vår rödgröna budget är en budget för framtiden. Vi tar fortsatt ansvar för ekonomin samtidigt som vi gör nödvändiga satsningar i den välfärd som berör människor närmast. Vi kan bygga ut förskolan när antalet nyfödda ökar och återta personaltätheten i äldreomsorgen samtidigt som vi sätter in nödvändiga insatser för att bekämpa ungdomsarbetslösheten och värna om en hållbar miljö.

 

Kopiera länk