artikel

Funktionshinder och levnadsförhållanden

Medborgerlig rättighet

 I tisdags presenterade Socialstyrelsen en rapport som visade att personer utsatta för funktionshinder genomgående har mycket sämre levnadsförhållanden än andra. Rapporten är en sorglig läsning men tyvärr är det inte överraskande. I årets Tillgänglighetsmarsch var det genomgående temat att den nationella planen inte kommer att nå målen i år, 2010, som det var tänkt när den antogs för tio år sedan.

Resultaten visar på stora skillnader i levnadsförhållanden mellan undersökningsgruppen, som består av 57 500 personer, och befolkningen i stort. Inom samtliga undersökta områden, med undantag för boendestandard, har undersökningsgruppen sämre levnadsförhållanden. Gruppen kännetecknas av en låg utbildningsnivå och ett utanförskap på arbetsmarknaden samtidigt som de har en svag personlig ekonomi och en mindre aktiv fritid. Även hälsan är sämre och användningen av läkemedel är större än i befolkningen. Familjebilden skiljer sig också bland annat genom att färre är gifta eller har barn.

Vuxna personer med funktionsnedsättning som har stöd från socialtjänsten lever alltså under andra livsbetingelser än befolkningen i övrigt. Det är långt kvar till jämlika levnadsförhållanden för personer utsatta för funktionshinder.

Fakta är väldigt entydiga. Folk med funktionshinder behandlas illa i samhället. Det gäller på arbetsmarknaden, i det sociala livet, inom utbildning och det får väldigt tydliga följder inom ekonomi, hälsa, bostadssituation och familjeförhållanden. Vi som känt till denna sanning länge blir inte så överraskade. Sverige diskriminerar dagligen människor med funktionsnedsättningar.

Full tillgänglighet är en medborgerlig rättighet. De handikappades behov måste påverka samhällsplaneringen lika mycket som de icke-handikappades; inte för att man skall ta särskilda hänsyn till de handikappade, utan helt enkelt därför att de är medborgare i samhället som alla andra. Därför ingår deras behov som en självklarhet i förutsättningarna för samhällsbyggandet.

Kerstin Hildebrand

i NT, Politikerbloggen den 3 juli 2010

Kopiera länk