artikel

Rapport: info om förändringarna i psykvården i Norrköping

*

Onsdagen den 17 november 2010 hölls information om hur det är tänkt att psykvården skall se ut och utvecklas under 2011. Inslaget ingick i onsdagens program under Psykiatriska veckan och presenterades av Sven Löbo, psykiatrin i Norrköping.

Områdeschef inom psykiatrin, Stellan Svensson började med att dra en kort historik om hur psykvården utvecklats från det att psykiatrireformen togs 1995, då bl.a. alla mentalsjukhus skrotades. Han beskrev skeendet då kommuner och landsting fick ta över ansvaret och hur öppenvården byggdes ut mer och mer. Han kom till slut fram till dagens stora förändringar då de privata vårdgivarna kommer in och öppnar kliniker inom psykvården.

De ansvariga för vården i Norrköping ser speciellt några större områden som särskilt viktiga att jobba med under 2011:

  • På BUP vill man jobba hårt för att det skall bli högst 30 dagars väntetid innan man får en vårdkontakt och högst ytterligare 30 dagar innan behandlig sätts in.
  • Neuropsykiatriska funktionshinder (bl.a. ADHD, Asbergers syndrom, autism) ökar och drabbar många unga, därför vill man satsa där och då främst på att utreda vilka behoven av hjälp och stöd är.
  • En insats till är att jobba med den så kallade 1:a linjen, det är också riktat till unga som söker för psykiska problem inom t.ex. primärvården och skolhälsovården.

Norrköping är utsedd av SKL till ett modellområde när det gäller barn och ungdomars psykiska hälsa.

  • De vanliga behandlingarna med samtalskontakter och läkemedel fortgår som vanligt, det är ju det som idag är vårdens allmänna metoder.
  • Att få ett bra samarbete och en bra kommunikation med vårdföretaget Capio AB

…ingår till sist också i dessa huvudpunkter psykiatrin i Norrköping har att inrikta sig på under 2011.

 

Privatiseringen av delar av den psykiatriska vården i länet är ett politiskt beslut taget av Hälso- och sjukvårdnämnden. Syftet med beslutet är enligt nämnden att nå ökad valfrihet d.v.s. i realiteten fler vårdgivare och olika driftsformer, en ökad tillgänglighet och en ökad produktion. Privata vårdgivare inom psykiatrin finns redan på ett par platser i Östergötland och det är bl.a. BUP (barn och ungdomspsyk.) i Kinda, Ydre och Valdemarsvik.

Capio AB kommer här i Norrköping att ansvara för specialistpsykiatri i öppenvård i sina egna geografiska områden, alltså de områden i stan som de tilldelats baserat på hur dom vanliga vårdcentralerna är geografiskt placerade. Den vårdtagare som inte önskar tillhöra Capio AB kan genom aktivt val välja att fortfarande tillhöra respektive enhet i landstinget. Den som redan nu är patient i psykiatrin blir alltså automatiskt överflyttad till det nya bolaget om man tillhör någon av de vårdcentraler som tilldelats Capio AB, såvida man inte själv meddelar att man inte vill det.

De områden i Norrköping som kommer att tillhöra Capio AB är Skärblacka, Kneippen, Vilbergen, Skarptorp, Såpkullen och Östertull. Den som alltså vet med sig att den tillhör någon av dessa vårdcentraler och samtidigt söker psykiatrisk vård, skall efter den 4 januari 2011 i första hand vända sig till Capio AB.

Bor man inte i de områden som tilldelats Capio AB har man ändå möjlighet att söka vård där, dom har samma ansvar som landstinget skulle haft, för alla patienter som söker sig dit. Om man söker sig till landstingsvården går det däremot fortfarande inte att välja vilken enhet inom landstinget man vill komma till, emellertid vill man försöka tillmötesgå patienters önskemål så långt det är möjligt. Två av de nuvarande tre enheter som drivs av landstinget kommer att finnas kvar och det är Norra enheten, på Generalsgatan och Centrala enheten, på Vrinnevisjukhuset.

Det ansvar Vuxenpsykiatriska kliniken under 2011 har kvar är all övrig öppenvård, (dom geografiska områden som inte ingår i Capio AB), all öppenvård utanför kontorstid, psykakuten, heldygnsvården (slutenvården) och tvångsvården. Alla juridiska beslut skall fattas av landstinget.

*

Magnus Runqvist, verksamhetschef, berättar vidare om hur Vuxenpsykiatrin nu blir organiserad lite annorlunda.

Slutenvården behåller samma antal vårdplatser, men vårdavdelningarna kommer att minskas från fyra till två. Avdelning 24 och 25 slås ihop(16 vårdplatser), och avdelning 26 och PIVA(intensivvården) slås ihop(15 vårdplatser). Slutenvården får en fast placerad läkare. Detta tror man ska öka kvaliteten i vården.

Enheten i Hageby lämnar sina nuvarande lokaler och flyttar in psykiatrihuset på Vrinnevi, dvs den Centrala mottagningen. Flertalet av personalen på nuvarande Centrala enheten går över till Capio AB.

Norrköping kommer alltså utöver Capio AB att ha två enheter i öppenvården, Centrala enheten, som tillhandahåller allmän psykvård och ska specialisera sig på personlighetsstörningar och Norra enheten, som har allmän psykvård samt specialiserar sig på ätstörningsproblematik. Under den akuta mottagningen ska det nu finnas en remissgrupp.

*

Så presenterar sig Mimmi Hellström, verksamhetschef på Capio AB. Hon berättar att företaget i huvudsak är offentligt finansierat, endast 2% kommer från privata finansiärer. Capio är ett av Europas ledande vårdföretag och finns i sju länder. Tack vare sin storlek finns ekonomisk stabilitet. S:t Görans sjukhus i Stockholm är Capios och dom driver även sedan nyligen Mariakliniken på Söder i Stockholm.

I övrigt säger hon inte mycket utan lämnar öppet för frågor. Publiken undrar hur dom skall klara att hitta läkare och hur det är tänkt att verksamheten skall finansieras. Vad händer t.ex. om inte tillräckligt många patienter kommer över till Capio? Mimmi Hellström medgav att det kan bli problem om inte tillräckligt många patienter kommer men ser inte några som helst problem i att hitta lämpliga psykiatriker till verksamheten.

Capio AB´s mottagning kommer att finnas på Trädgårdsgatan 6A, och öppnar den 4 januari 2011.

*

Referat: Lottie Broman,  sekreterare i RSMH-Norrköping Bläckfisken (2010-11-18)

*
Kopiera länk