artikel

Fanny Rosbergs 1 maj-tal

Vi i Ung Vänster kommer alltid gå längst fram i kampen mot rasism. En åtstramad invandringspolitik är ingen hållbar lösning på de problem vi har i vårt samhälle.

Vi i Ung Vänster kommer alltid gå längst fram i kampen mot rasism. En åtstramad invandringspolitik är ingen hållbar lösning på de problem vi har i vårt samhälle.

I kampen mot högerextremism, rasism och främlingsfientlighet måste vi som är här idag gå i främsta ledet. I det socialistiska samhället finns ingen plats för rasism. I det socialistiska samhället ska vi leva tillsammans, som jämlikar. Oavsett härkomst, kön, hudfärg, kultur, religion eller sexualitet.

Vem är svensk?

Hur beter sig en svensk?

Vad är svenska värderingar och normer?

Hur ser en svensk egentligen ut? 

Det är frågor som det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna ofta får. Men dom har stora problem att svara på dessa frågor.

Anledningen till det är att det svenska ideal som dom tänker i sina huvuden inte går att säga högt är för att det är uppenbart rasistiskt. Att säga att svenskar är blonda och blåögda med ett behärskat kroppsspråk vinner man inga röster på.

Våra egna främlingsfientliga högerextremister i riksdagen har gjort det enkelt för sig. Dom har i stort sett bytt ut ordet ras mot ordet kultur i sitt principprogram. Alla vi som står här vet att Sverigedemokraterna är ett egoistiskt, högerextremistiskt och främlingsfientligt enfrågeparti.

Högerextremister skapar bara hat med sin ”vi mot dom”-politik. Det finns lösningar på dom problem som finns i samhället, och dom lösningarna kommer aldrig komma från högern. Dom lösningarna kommer komma från vänstern.

Rasism är egoism. Och egoism är som vi alla känner till att enbart tänka på sig själv och inte bry sig om hur andra har det.

Vi får inte ge rasismen utrymme. Därför är det viktigt att vi är många som står upp och säger nej till rasismen. Vi måste bli bättre på att organisera oss och samarbeta.

 Till alla högerextremister har jag en sak att säga: det finns en väldigt viktig svensk värdering som ni verkligen har missat. Det är alla människors lika värde, oavsett kön, härkomst, hudfärg, kultur, religion eller sexualitet.

 Tillsammans kan vi säga nej till rasismen. Vi måste vara dom som inte tolererar främlingsfientlighet. För vi vet att alla människor är lika mycket värda.

Kopiera länk