artikel

Erkänn staten Palestina

Staten Israel drev 1948 iväg 700 000 palestinier från deras hem och ockuperade långt större områden än vad FN:s delningsplan innebar. Vid kriget 1967 ockuperade Israel hela Palestina och den ockupationen består än i dag.

Genom en brutal bosättningspolitik, rivningar av hus och konfiskation av mark har Västbanken styckats upp och Östra delen av Jerusalem krympts allt mer. Israels politik har fördömts i ett stort antal FN-resolutioner och av Internationella domstolen i Haag. Ändå fortsätter Israel med sin folkrättsstridiga politik, uppbackad av USA och flera europeiska stater, vilka också dominerar EU.

FN:s generalförsamling (GF) kommer preliminärt att ta upp frågan om uppgraderad status för Palestina som stat, erkänd av FN. Däremot väcks troligen inte frågan om Palestina som medlemsstat i FN, då det förutsätter en tillstyrkan av Säkerhetsrådet, ty det skulle med all sannolikhet blockeras av USA. Omröstningen i GF sker troligen den 21 september.

Det palestinska folket representanter har bett om stöd vid omröstningen i GF. Kravet stöds av mer än 120 länder från Mellanöstern, Afrika Asien och Latinamerika. För beslut i Generalförsamlingen krävs 2/3 majoritet, det vill säga 128 röster. Det är oklart hur olika europeiska stater kommer att ställa sig. Deras ställningstagande kommer att bli avgörande.

Israel har enligt tidningsuppgifter bland annat i Guardian engagerat sig hårt för att stoppa initiativet att erkänna Palestina. Alla initiativ från USA:s sida att lösa ockupationen och ge det palestinska folket rättvisa har totalt misslyckats. USA är uppenbarligen helt inkapabel att åstadkomma något ett fredsavtal.

Därför är erkännandet av Palestina, som stat och uppgraderad status inom FN, en viktig fråga. Det enda sättet att påbörja verkliga fredsförhandlingar är att det finns två parter som kan förhandla. Israels ockupation och fortsatta utbyggnad av bosättningen underminerar för varje dag palestiniernas position, liksom den olagliga blockaden av Gaza. Genom att FN markerar Palestina som stat ges palestinierna en starkare ställning. Ett beslut i FN sänder en tydlig signal till Israels regering och dess ständiga utbyggnader av bosättningarna. En sådan signal är en förutsättning för fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina.

Omröstningen i Generalförsamlingen kommer troligen att hänga på några få röster. Därför kan europeiska staters röster bli avgörande. Sverige bör försöka påverka andra europeiska stater att stödja den palestinska saken vid FN-omröstningen.

Det är dags för de europeiska staterna att ta ansvar för den katastrofala situationen som palestinierna befinner sig i. I dag blundar EU för brott mot till exempel associationsavtalet mellan EU och Israel, vilket är ett starkt de facto-stöd till Israel.

Vi vill därför framföra vårt krav att den svenska regeringen uppdrar till Sveriges representant i Generalförsamlingen att stödja initiativet att erkänna Palestina.

KAROLINA ANDERSSON, ordförande Internationella S-föreningen i Östra Östergötland (S) ULF KARLSTRÖM, ordförande Palestinagruppen i Norrköping, medlem av PGS; NICKLAS LUNDSTRÖM, ordförande Vänsterpartiet Norrköping

Kopiera länk