artikel

Kongressrapport – Ett bättre och starkare Vänsterparti!

Vänsterpartiets kongress som hölls i Uppsala 5-8 januari var väldigt lyckad och positiv. Östergötlands kongressdelegation bestod av Nicklas Lundström (delegationsledare), Åsa Walan, Kerstin Sagström, Björn Alling, Franco Sisic, Cecilia Ambjörn, Maija Rantanen och Stefan Carlsson (ersättare). Den här rapporten är skriven av Nicklas och åsikterna och analyserna är mina och jag hoppas att jag fått med det flesta viktiga beslut och diskussioner.

Kongressen öppnade bra med separata möten för män och kvinnor som gav mycket inspiration för fortsatt feministiskt arbete internt i vänsterpartiet, vi tog med oss konkreta förslag som roterande ordförandeskap, rundor och talarlistor hem. Lars Ohlys inledningstal var mycket uppskattat av kongressdeltagarna. På första dagen bestämde kongressen också att Vänsterpartiet också i fortsättningen ska ha en partiledare även om många pläderade för delat ledarskap och röstsiffrorna var jämna. I Östgötadelegationen fanns det delade meningar om detta men liksom vid diskussionerna under resten av kongressen ledda detta inte till några skarpa motsättningar eller hårda ord. Sammanhållning och god stämning präglade diskussionerna och besluten även när inte alla var överrens. Efter omröstningen valde tyvärr Ulla Andersson att dra tillbaks sin kandidatur som partiledare, sannolikt för att hon tydligt argumenterat för delat ledarskap.

Kandidaterna sjunger internationalen

Nästa del av kongressen behandlade strategidokumentet som man beslutade att anta men med rätt stora ändringar, bland annat gällande ett mer slipat språkbruk och mer internationell utblick. Kongressdelegationen uppmanar också alla att läsa framtidskommissionens slutrapport. I slutrapporten finns betydligt mer fullödig läsning i alla de ämnen man behandlade, bland annat ett rejält avsnitt om partiets klimat- och miljöpolitik. Några av de andra ändringarna i strategidokumentet handlade om en tydligare miljöprofil och en betydligt mer positiv och mindre självkritisk ton genomgående.

På fredag förmiddag var det dags att välja partiordförande. Många var uppe och pläderade för de båda kandidaterna och i omröstningen slog Jonas Sjöstedt Rosanna Dinamarca med rejäl marginal (179-39). Stämningen var fortsatt god, en stor majoritet i Östgötadelegationen föredrog Jonas och det var tydligt på applåderna att ombuden var väldigt nöjda med valet. Jag tycker dock att det viktigt att ge en eloge till Rosanna Dinamarca som ställde upp så att delegaterna verkligen hade att val, även om hon såklart förstod vartåt vindarna blåste. En mycket värdig avslutning på en demokratisk och öppen valprocess som har stärkt partiet rejält.

Jonas blev det!

Sedan diskuterade vi partiprogrammet. Här biföll kongressen i stort programkommissionens förslag om att skriva ett förord och utveckla partiets EU-politik. Det är viktigt att notera att partiet på inget sätt släppt utträdeskravet utan de nya skrivningarna handlar snarare om att tydligare beskriva hur vi kan jobba mer progressivt medan vi är med i EU och vilka alternativ till internationellt samarbete som finns. Man beslutade också att ta fram en version av programmet på lättläst svenska och att bifoga en ordlista.

Efter detta kom vi in på den omfattande behandlingen av allmänna motioner. Här slog kongressen starka miljöfokus igenom när man biföll motion A1 från Skåne om att ta fram partiets miljöpolitik ur malpåsen. Man beslutade också att partiet ska agera mer för att bevara åkermarken. Också A 23a om att ta fram ett strategiprogram för tågtrafiken i Sverige bifölls i samma anda. En av de mer radikala motionerna som bifölls av kongressen var kanske A32 om att Vänsterpartiet ska driva frågan om att förbjuda bemanningsföretag, definitivt en radikal åtgärd och något som kan bli en profilfråga eftersom vi är ensamma om att driva den. Också A36 om att ta fram ett strategidokument kring sex timmars arbetsdag bifölls av kongressen. Man kan också nämna att diskussionen kring motion A50 om att staten och kommunerna ska dela lika på finansieringen av försörjningsstöd (socialbidrag) var ganska livlig. Min personlig åsikt är att det vore bra eftersom det då kostar för en regering att föra en politik som gör att människor hamnar på försörjningsstöd (t.ex. försämringar i A-kassa och sjukförsäkring). Kongressen avslog dock motionen med ganska god marginal.

sammanträdessalen var passande röd

På lördagen fortsatte behandlingen av allmänpolitiska motioner, bland annat var Franco uppe och argumenterade för inkomstbaserat barnbidrag, en motion som dock avslogs av kongressen. Kongressen beslutade också att partiet ska kämpa för att preventivmedel ska ingå i högkostnadsskyddet och att vi ska jobba för att återförstatliga skolan. Frågor som det nog är bra att partiet är tydliga i, vad gäller skolan så har nu partiet satt ner foten i en fråga som många andra tvekar på. Debatten gick mycket het om A102 om att lägga ner särskolan och integrera eleverna i den vanliga skolan. Efter många inlägg av personer med nära koppling till särskoleelever valde kongressen att tydligt avslå motionen (och PS bifallsyrkande) även om en många tyckte att det kunde vara en bra men ganska utopisk vision. Angående skolpolitiken fastslogs också att Vänsterpartiet ska verka för avgiftsfria kulturskolor i hela landet. Kongressen beslutade att markera att partiet är mot surrogatmödraskap eftersom det ses som handel med kvinnors kroppar. Kongressen gick också mot PS och beslutade att vi inte vill ha någon ökad kontroll och bestraffning av idrottspubliken i Sverige eftersom att det skulle innebära att vissa grupper i Sverige döms hårdare än andra i domstolar. Kongressen beslutade att motion A152 tredje att-satsen skulle bifallas. Den innebär att vänsterpartiets medlemmar kommer att få större inflytande när det gäller en eventuell framtida regeringsmedverkan, något som bara kan stärka interndemokratin och bidra till mer diskussion inför valet 2014.

På lördag eftermiddag och söndag förmiddag behandlades alla organisations- och stagemotioner i ett enda block. Östergötlands Linda Snecker höll ett mycket bra inledningsanförande för PS räkning. Vid behandlingen så vässade kongressen partiets miljöprofil genom att bifalla motionerna om nytt miljöprogram och nytt ekologisk-ekonomiskt program. C15 om en tydligare skolpolitik vann också kongressens gillande. I diskussionen gavs återigen besked om att frågan om förkortad arbetstid ska fortsätta att drivas. Avslutningsvis biföll man också C61 om att partiet alltid ska anordna barnomsorg på centrala arrangemang och att man också uppmanar distrikt och partiföreningar att göra detsamma.

Linda Snecker

Lördagen avslutades med en mycket uppskattad kongressfest där bland annat Lars Ohly gjorde debut som ståuppkomiker till rungande applåder. Vi fick också skratta med Jesper Odelberg och dansa till både queer dansbandsmusik och riktigt intensiv latinamerikansk musik. Överhuvudtaget höll kulturinslagen på kongressen mycket hög kvalitet och var väldigt uppskattade. På dansgolvet var östgötadelegationen välrepresenterade och hade sannolikt störst andel ombud av alla delegationer som dansade loss!

Behandlingen av stadgemotioner ledde till flera ganska stora förändringar som gick emot PS förslag till beslut. Motion D42 fick mycket överraskande bifall. Där står att partiet ska verka för att heltidspolitiker ska lämna sina positioner efter tre perioder. Här finns det mycket att fundera kring som när man ska börja räkna, vad som är heltid och vad ”verka för” egentligen innebär. Ett beslut som kan få stora konsekvenser och som kanske inte diskuterats tillräckligt men är mycket intressant då det kan leda till att nya förmågor lättare kommer fram.

Den andra frågan som gick igenom mot PS rekommendation var Storstockholms D76 om partiskatt. Liknande motioner har varit återkommande på Vänsterpartiets kongresser i stort sett så länge någon kan minnas och det känns bra att partiet äntligen kommit fram till ett fungerande system med ett majoritetsstöd bakom sig. Beslutet innebär att våra politiker får behålla 5/8 basbelopp efter skatt, cirka 27500, resten ska gå till partiet. Detta beslut ger oss många starka argument att lyfta fram i diskussioner och i valrörelsen. Vi går på tvärs mot politikerföraktet, vänsterpartiets representanter kommer närmare folkflertalet och vi visar att vi lever som vi lär. Eftersom de andra partierna inte vill sänka politikerlönerna utan röstar ner Vänsterpartiets återkommande förslag i den riktningen så har vi nu beslutat oss för att gå föra och lösa problemet själva. Kongressen beslutade också att förtydliga partistödet till Ung Vänster med 10% av partiorganisationens offentliga bidrag och att 1% ska gå till VSF. Avslutningsvis beslutades också att medlemsavgiften i fortsättningen ska vara en fråga för kongressen och inte PS.

Nya Partistyrelsen

Vid valen till centrala förtroendeuppdrag så omvaldes Linda Snecker till ersättare i PS och Ricardo Olivares valdes in i valberedningen. Övriga val kan man se via den här länken. Här kan det också vara värt att notera att partiledningen numera består av med 21 kvinnor och 12 män! En tydlig feministisk markering från Sveriges främsta feministiska parti. Sammanfattningsvis kan man säga att även om Östergötland får något färre förtroendevalda på central nivå så ser PS och programkommissionen mycket starka ut och kommer med säkerhet att bidra till utveckling och framgång för Vänsterpartiet.

Jonas och Ohly

Jag vill hänvisa alla nyfikna till kongressens hemsida där man bland annat kan se vilka som valdes till olika uppdrag samt läsa protokollen och se hur varje omröstning föll ut. Och avslutningsvis måste jag såklart hänvisa till vår nye partiledares mycket peppande avslutningstal som tog upp jämlikhet, feminism och miljöpolitik på ett strålande sätt. Nu trappar vi upp kampen för ett samhälle byggt på socialism, feminism och hållbarhet.

Jonas Sjöstedts avslutningstal!

Nicklas Lundström

Delegationsledare


Kopiera länk