artikel

Artikel i NT idag, av Nicklas Lundström om Asylstafetten

Länk till artikeln i Norrköpings Tidningar

 

60 mil för en human asylpolitik

Ofta präglas den svenska statens bemötande av flyktingar av långsamhet, stelbenthet och en hård och omänsklig byråkrati. Från en dag till en annan kan ett land plötsligt bedömas som säkert att återvända till och allt hopp för den enskilde asylsökande om ett liv i trygghet försvinner därmed. Det skriver Nicklas Lundström (V), Asylgruppen Norrköping.

asylstafettenpv
Foto: Asylgruppen

Den 6-8 augusti kommer Asylstafetten till Norrköping. Det handlar om en grupp aktivister som på en månad går över 60 mil från Malmö till Stockholm för en humanare flyktingpolitik. En del är själva asylsökande medan andra går för att visa sin solidaritet. Många går en liten del av sträckan men en kärntrupp går hela vägen för att möta människor, diskutera och påverka den svenska asylpolitiken. För det behövs verkligen idag.

En del människor lever fortfarande i villfarelsen att Sverige har en human flyktingpolitik. Det stämmer inte, särskilt inte sedan vi gick med i EU med sina allt högre murar. Svenska flyktingförvar liknar idag fängelser. De förvarade kontrolleras och stängs in som fångar. Trots att de alltså inte begått något brott utan bara flytt från en tillvaro som blivit outhärdlig. Inte ens sjukvård för allvarliga sjukdomar är en självklarhet.

Flyktingförläggningar attackeras, främlingsfientlighet breder ut sig och den svenska asylpolitiken är ibland inte mycket bättre än rasismen. Ofta präglas den svenska statens bemötande av flyktingar av långsamhet, stelbenthet och en hård och omänsklig byråkrati. Från en dag till en annan kan ett land plötsligt bedömas som säkert att återvända till och allt hopp för den enskilde asylsökande om ett liv i trygghet försvinner därmed. Allt för lite hänsyn tas till individuella livhistorier och hotbilder. Nationalstatens gränser och vårt värderande av människor i olika grupper och kategorier får aldrig bli viktigare än medkänslan och solidariteten med de som råkar illa ut och behöver vår hjälp. Den flyktingpolitik som Sverige idag är en del av har förvandlat Medelhavet till en massgrav och lever inte upp till de mänskliga rättigheternas minimikrav.

De asylsökande som tagit initiativ till Asylstafetten vill berätta om sina egna erfarenheter av svensk flyktingpolitik. Många har lämnat förföljelse och krig i Afghanistan och kommit till ett land som tyvärr inte heller gett dessa ungdomar den trygghet dom behöver. Genom att lyssna på dem som flytt i desperation och ofta lämnat liv och familjer bakom sig kan vi andra förstå vad de går igenom och vad som behöver göras. För dessa ungdomar handlar möjligheten att få stanna i Sverige inte om hopp – utan om nödvändighet. De flesta kan inte åka tillbaka till sitt hemland för de finns inget och ingen för dem där. Vi vill se ett samhälle som gör sitt yttersta för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna och principen om barnets bästa. Fler måste få skydd och papperslösas rättigheter måste respekteras. Sverige bör helt enkelt bli en fristad för människor som söker skydd från krig och förföljelse. Ta den här chansen att samtala med några ungdomar som själva flytt för sina liv och besök asylstafettens aktiviteter i Norrköping.

 Nicklas Lundström

 

Asylstafetten har vilodag med aktiviteter i Norrköping den 7 augusti. Det kommer att anordnas evenemang i S:t Olaiparken under dagen enligt följande schema:

13:00 Sopplunch på Olaigården

17:00 Manifestation för en human asylpolitik. Samling vid Olaiparken för gemensamt tåg via Skolgatan -Kristinagatan -Södra promenaden -Drottninggatan – tillbaka till Olaiparken för tal.

19:00 Middag på Olaigården, Meze till självkostnadspris

20:00-21:00 Filmvisning

21:30 Fest med liveband, alkoholfri bar

För mer info se tidigare inlägg!!

Kopiera länk