artikel

Debattartikel i Norrköpings Tidningar

Publicerad i NT lördagen den 5 oktober. Debattartikel skriven av Linda Snecker och Rossana Dinamarca ”Skola som ser till elevens bästa”.

Här är länk till NT.

Här är texten:

V vill ha en skola med lärandet i fokus

Varför fortsätter privatiseringshysterin inom skolan när inte eleverna gynnas av den? Jo, för att skolan är en marknad där det är lätt att snabbt tjäna pengar och slippa ett stort ansvar. Det skriver Linda Snecker (V) och Rossana Dinamarca (V).

Vänsterpartiet vill ha en skola som ser till elevens bästa. Där föräldrarnas plånbok, utbildning eller bakgrund inte spelar någon roll. En skola som är trygg, både för elever och lärare. En skola där elever presterar utifrån sina unika förutsättningar. En skola där lärandet är i fokus. En skola som är bra, oavsett var du bor.

Efter sju år med alliansens regering ser vi i dag en skola som har slagits sönder. På grund av en girig politik som hellre ser till skolornas riskkapitalister än till elevernas bästa sjunker elevernas resultat i skolan, ekonomiska satsningar hamnar i aktieägarnas fickor och lärare administrerar mer än undervisar. Skolans utveckling går åt helt fel hål. Det går bort från tanken om en skola för alla och allas rätt till utbildning. Det har varit en medveten politik där friskolornas vinstintressen har blivit viktigare än elevernas utbildning.

Vänsterpartiet är det enda partiet som säger nej till vinster i skolan, vilket är förvånande eftersom vi inte är ensamma. En stor och bred majoritet av svenska folket vill stoppa vinster i skolan, en uppfattning som även delas av forskarvärlden. Skattemedel ska inte hamna i rika aktieägares fickor utan ska gå till elevernas utbildning.

När friskolereformen sjösattes sades att den skulle bidra till pedagogisk mångfald och konkurrensen skulle öka kvaliteten, men så har inte skett. I stället har skolan blivit en miljardindustri som domineras av ett fåtal bolag. 64 procent av alla grundfriskolor drivs som aktiebolag, på gymnasiet är det 85 procent. Då är det självklart att friskolor håller medvetet ned alla kostnader för eleverna. Det har visat sig att det inte är de pedagogiska intressena som styr etableringen av friskolor, det är vinstintresset. Det har vi inte råd med när var fjärde elev lämnar gymnasiet utan godkänt i alla kurser.

Så varför fortsätter privatiseringshysterin inom skolan när inte eleverna gynnas av den? Jo, för att skolan är en marknad där det är lätt att snabbt tjäna pengar och slippa ett stort ansvar. JB-koncernens nedläggning i Sverige är ett typiskt exempel på detta. Kvar står kommunala skolor vars budget urholkas när man måste ta ansvar för de friskoleelever som inte längre har någon skola att gå till.

Vänsterpartiet vill inte att girighet ska styra elevernas lärande, det ska lärarna göra. Då kan inte privatiseringshetsen fortsätta som den gör i dag. Det kommer bara att drabba eleverna. Skolpolitiken måste fokusera på eleverna och inte på aktieägarna. Därför måste vinstintresset i skolan och välfärden stoppas.

Linda Snecker (V) ordförande Vänsterpartiet Östergötland

Rossana Dinamarca (V) riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet

LindaSneckerRossana_Dinamarca_2

Rossana_Dinamarca_2

 

Kopiera länk