Budget

Nicklas Lundström om KF i måndags och om V Norrköpings budgetsatsningar.

Det var en lååång budgetdebatt på måndagens kommunfullmäktige. Vi i Vänsterpartiet hade bara 18 minuter på oss men vi använde dem mycket väl och hela vår grupp var uppe i talarstolen vilket inget annat parti matchade (utom FI med en enda ledamot). Så är det för övrigt på varje fullmäktige. Den som röstar på V får valuta för pengarna och mycket aktiva KF-ledamöter. I andra änden av skalan finns utan tvekan SD där 90 % av ledamöterna är rena bänkvärmare och inte bemödar sig om att läsa på eller gå upp i några ärenden alls.

Vi i Vänsterpartiet står bakom skattehöjningen och de satsningar som görs i kvartettens budget, även om vi hellre hade sett att de extra resurserna kommit från statligt håll. Vi satsade utöver det i vår budget på sex mycket konkreta välfärdsförslag – för Norrköpings barn och unga och för Norrköpings äldre. Totalt nästan 60 miljoner i förstärkning (fullt ut finansierat såklart)

Satsningar på äldreomsorgen

  • Vänsterpartiet satsar på att utveckla istället för att avveckla Träffpunkterna och dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Vi säger nej till Kvartettens brutala nedskärningar.
  • Vi satsar på personalen. Vi lägger extra resurser på att anställa fler och behålla den sammanhållna arbetstiden. När kvartetten införde denna i grunden bra reformen så glömde dom finansiera den. Det är därför nämnden idag går med jättelika underskott, det ser vi nu till att rätta till med 10 miljoner extra.
  • Vi vill genomföra ett försök med sex timmars arbetsdag på en eller flera enheter inom äldreomsorgen. Detta sker i många rödgröna kommuner och landsting runt om i Sverige och vi vill inte att Norrköping ska hamna efter.
monakf10okt
Mona Olsson i talarstolen.

Satsningar på barn och unga

  • Vi vill ge alla barn rätt till 30 timmar i förskolan, även om föräldern eller föräldrarna råkar vara arbetslösa eller föräldralediga. Det är inte bra om de mest utsatta barnen hamnar efter när det gäller pedagogik och social samvaro redan på förskolan. Detta ger alla barn i Norrköping samma möjligheter från början.
  • För elever som går ut årskurs 9 utan gymnasiebehörighet vill vi införa möjligheten till sommarskola. Dom som saknar gymnasiebetyg löper mycket större risk än andra att bli arbetslösa senare. Detta är en billig investering som är oerhört värdefull för varje ungdom som kan klara ut sitt betyg.
  • Den psykiska ohälsan är ett växande problem bland unga, särskilt unga kvinnor. En tredjedel upplever oro och ångest till vardags. Regeringen gör en satsning här och vi vill möta upp med 3 miljoner från kommunens sida. Främst handlar det om bättre stöd och tillgänglighet till ungdomspsykiatrin på skolorna.

Dessutom säger Vänsterpartiet som enda parti i Norrköping nej till uttaget på 211 miljoner från Hyresbostäder, eller egentligen från hyresbostäders hyresgäster. Det är en orättvis dubbelbeskattning av dessa. Dessutom är det ett sällsynt dumt läge att tömma bolaget på pengar, pengarna behövs ju verkligen både för nybyggen och renoveringar!

peterkf10okt
Peter Butros i talarstolen. Han går till storms mot kommunens jättesatsning på fotbollsplaner i Lindö. 8 miljoner satsar dom vilket är Kultur och Fritids största satsning under kommande år. Till saken hör att kommunen satsat enorma summor på Lindö som redan har en av kommunens dyraste idrottsanläggningar. Medan inget alls görs åt de slitna och otillräckliga planerna i exempelvis Hageby, Navestad, Marielund eller centrum! Kvartetten bygger en allt mer segregerad stad med stora satsningar där dom behövs som minst.

Finansiering

I vanlig ordning finansierar vi alltid vår budget till sista kronan. Det är ett minimikrav på ett seriöst parti. 23 miljoner sparar vi redan nästa år på att upphöra med skattesubventionerna till flygplatsen. 5 miljoner till sparar vi på en väl otydlig post under Kommunstyrelsen som ska gå till ”musik och centrumutveckling”.

Den stora besparingen är dock 50 miljoner som vi tar från det utökade överskottsmålet för framtida investeringar, det förtjänar lite fördjupning.

  • För det första är redan 2 % överskottsmålet redan väl högt satt. Både i kommuner och på riksnivå är målet idag är starkt ifrågasatt. Och i Norrköping väljer kommunen att ha ett mycket större överskottsmål än så trots att pengarna så väl behövs i välfärden. Den offentliga skuldsättningen är ju rätt låg. Det är den privata som är för hög. Idag behöver vi snarare offentliga satsningar – ekonomin sägs ju ha har vänt uppåt men tillväxten och inflationen tar inte fart alls.
  • Tidiga sociala insatser är lönsamma! De barn vi i år vill satsa på kommer att vara tonåringar när ostlänken är klar. De blir väldigt dyrt, både socialt och ekonomiskt, om de slagits ut redan i förskolan eller trillat av gymnasiet utan att få en andra chans i sommarskolan.
  • Både konjunkturen och statens investeringsvilja kommer att påverka våra totala kostnader för ostlänken som idag är svåra att förutsäga. Dock ska man tänka på att det handlar om kommunekonomiskt lönsamma investeringar.NicklasELjuni

I slutänden kan det innebära att vi måste investera försiktigare – Vi väljer att satsa på de äldre som byggde upp Norrköping till vad det är idag. Vi väljer att satsa på våra barn och unga, de som ska bygga vidare i framtiden.

Sen var det ju som det alltid är majoritetens budget som vann i fullmäktige så klart. Denna gång tog dom inte ens hänsyn till något av våra förslag vilket man ju kan hoppas på att en klok ledning gör. Synd, jag tror det hade gjort viss verklig skillnad om vårt förslag vunnit. Om du som läsare håller med så får du fundera hur du ska rösta nästa gång. Eller kanske till och med bli medlem?

För övrigt så ligger skulden för den senaste tidens våg av terrordåd och mordbränder tung över alla de hetsat fram en stämning av hat och rasism i Sverige.

Nicklas Lundström (ur bloggen på nt.se den 22 okt 2015)

Kopiera länk