Mona Olsson

Vänstern i Svenska Kyrkan

Även i Svenska Kyrkan finns medlemmar med vänsteråsikter. Att vara kristen och aktiv i vänsterpolitiken fungerar mycket bra.

Även i Svenska Kyrkan finns medlemmar med vänsteråsikter. Att vara kristen och aktiv i vänsterpolitiken fungerar mycket bra.

I Svenska Kyrkan finns flera nomineringsgrupper. De flesta är partipolitiskt obundna, de tillhör alltså inte något särskilt parti utan det kan finnas personer som röstar på flera olika partier men ändå tillhör samma nomineringsgrupp inom kyrkan. Däribland finns VISK, Vänstern i Svenska Kyrkan. VISK ställer upp i val till Svenska kyrkans styrande organ på nationell, regional och lokal nivå.

På VISK´s årsmöte söndagen den 29 januari valdes ny styrelse. Vänsterpartiet Norrköpings oppositionsråd Mona Olsson valdes till ordförande. Hela styrelsen i VISK består nu av:

Ordförande: Mona Olsson, Norrköping Ordinarie ledamöter: Carita Stenbacka Tenezakis, Hägersten, Anders Djerf, Årsta, Emma Wallrup, Uppsala, Berit Bornecrantz Dias, Göteborg, Micke Gustavsson Hästö, Stora Skedvi, Britt Björneke, Huddinge. Suppleanter: Eva Sjöström, Stockholm, Marja Hillerström, Stockholm.

VISK menar att Svenska kyrkan har en viktig funktion att fylla i samhället. Framför allt som en röst för de svaga och utsatta, samt som praktiska utövare av det kristna budskapet om kärlek, solidaritet och rättvisa. VISK tycker bl.a. att kyrkan ska vara 

en öppen folkkyrka i ett mångkulturellt samhälle, pådrivande för en generös flyktingpolitik och stärkt asylrätt, aktiv i samhällsdebatten, mot orättvisor – både nära och långt borta, pådrivande för minskade sociala, ekonomiska och kulturella klyftor i samhället, för allas lika värde oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionsnedsättning, öppen för människor av olika tro och skapa förutsättningar för goda möten, pådrivande för en hållbar utveckling och vara förebild i miljöarbetet, etiskt drivna i kapitalförvaltningen och inte investera i vapen/tobak eller alkohol.

Vi som är med i nomineringsgruppen för VISK Norrköpings pastorat är väldigt glada över att Mona blev vald. Hon säger: ”Nu kör vi!” 

/Lottie Broman

Kopiera länk