Äldreomsorg

Debattartikel i NT – Äldrepolitiken har orsakat pandemihaveriet

Den svenska politiken för äldreomsorgen är ett misslyckande. Det är helt uppenbart när man tar del av Coronakommissionens första rapport.

Regeringen väljer att gömma sig bakom en ny utredning och övriga partier håller låg profil. Varför? Jo, för att de är alla lika medskyldiga till katastrofen inom den svenska äldreomsorgen.

Årtionden av privatisering och marknadsanpassning har lett till en splittrad äldreomsorg med för lite pengar. Anställningsvillkor och löner har medvetet pressats ner. Det har varit billigare att anställa outbildad personal utan erfarenhet än de med rätt kompetens och utbildning. Duktiga undersköterskor har slitit ut sig och stått utan stöd och hjälp från sina chefer. Många har valt att lämna yrket på grund av ovärdiga arbetsvillkor. För få sjuksköterskor och läkarkontakter har förvärrat situationen. Allt för att politikerna ska kunna spara pengar och skära ner mer.

När pandemin nu slog till med full kraft mot våra äldre så rasade detta fuskbygge samman. Men vi vill vara tydliga – personalen inom äldreomsorgen har slitit hårt under 2020 och tveklöst räddat både liv och samhällsekonomi. Men politiken har inte gett dem de förutsättningar, kollegor och tid de hade behövt för att kunna besegra pandemin och rädda fler liv.

Nu är det dags att alla politiker, från Socialdemokrater till Moderater, som styrt både regering och äldreomsorg tar sitt ansvar. Ni måste byta politik eller avgå. Vi har sett vad den nuvarande nedskärningspolitiken leder till: onödigt lidande och allt för många döda. Från vänster har vi länge pekat på dessa brister. Nu är det dags att vår politik genomförs. Det finns inte någon annan väg om vi ska kunna återuppbygga en värdig äldreomsorg som fler vill arbeta inom. En äldreomsorg som står väl rustad för att möta nästa pandemi. Kommunerna måste få anställa egna läkare i äldreomsorgen. Alla särskilda boenden ska bemannas av sjuksköterskor dygnet runt. Endast utbildade undersköterskor ska få bedriva själva omsorgsarbetet. Mer pengar måste till så vi kan anställa fler och höja lönerna. Chefer ska ha resurser för att förbättra arbetsmiljön – på riktigt. Vi behöver införa förbud mot timanställningar i äldreomsorgen och garantera heltid, sammanhållen arbetstid och vettig fortbildning för alla anställda.

Det är också dags att avsluta privatiseringsexperimentet och sluta sälja ut våra äldre på marknaden. Vi behöver en äldreomsorg som är samlad och där varenda skattekrona går till det som de är avsedda för – våra äldre medborgare. 

Emil Broberg (V), gruppledare Region Östergötland
Nicklas Lundström (V), gruppledare Norrköping
Jessica Eek (V), gruppledare Linköping
Linda Snecker (V), riksdagsledamot

Läs artikeln på nt.se här.

Läs den skannade artikeln nedan:

 

Kopiera länk